Postup přípravy receptu Šátečky s mandlemi a rozinkami:
Mouku prosijeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme kynout asi 15 min. Potom přidáme cukr, sůl, žloutky, tuk, citronovou kůru a vanilkový cukr. Promícháme a necháme kynout 30 min. Ještě jednou prohněteme a vyválíme na plát o velikosti 35x35 cm, který rozkrájíme na čtverečky 7x7 cm. Rozinky naložené v rumu smícháme s mandlemi a rozdělíme na těsto, jehož okraje potřeme žloutkem. Přeložíme do trojhránků a okraje vidličkou stiskneme k sobě. Ve fritovacím hrnci nebo na hluboké pánvi je smažíme na rozpáleném oleji asi 5 min. Necháme okapat a ještě horké obalujeme v cukru.