Postup přípravy receptu Schaffhausenský jablkový koláč:
1. Mouku se solí prosijeme na vál, přidáme nakrájené máslo a uděláme drobenku. Postupně přiléváme vodu a vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Těsto vyválíme a dáme do vymazané dortové formy o průměru 24 cm, posypeme ho oloupanými, nastrouhanými mandlemi a oloupanými na plátky nakrájenými jablky, promíchanými s citrónovou šťávou. Nakonec vše pokapeme rozpuštěným máslem. Koláč zapečeme asi 15 minut v předehřáté troubě při 180 °C, potom na něj nasypeme cukr se skořicí a pečeme dalších 10 minut. Když jsou jablka skoro měkká, přidáme krém.
2. Příprava krému: Do rozpuštěného másla vmícháme škrobovou moučku, zalijeme smetanou, dobře promícháme, ale nevaříme. Zvlášť utřeme do pěny vejce s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně vmícháme máslovou směs. Krém nalijeme na koláč a pečeme dalších 15 minut. Téměř tuhý krém posypeme cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem a vsuneme ještě na chvíli do trouby, aby cukr mírně zkaramelizoval. Podáváme vlažný.