Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 časté prohřešky Čechů při přípravě kávy

3. 04. 2014 | Škola vaření
Podle statistik pijí Češi průměrně jednu kávu denně. Její přípravu však většina z nich podceňuje či neovládá. Dokonce by leckterý znalec českou kávu kávou vůbec nenazval. Jaké jsou největší nedostatky při přípravě kávy?
 

Káva není víno, aneb když archiv neznamená kvalitu

Pokud neodoláte nákupu výhodných velkých balení mleté kávy, zamyslete se, zda se vám takový nákup opravdu vyplatí. Pokud totiž z této zásoby nepřipravujete kávu denně, pak se připravujete o požitek z kávy, která časem při dlouhém skladování vyčpí a ztratí tak svou chuť i aroma. Nakonec budete po dlouhou dobu pít kávu, která nejenže nevoní, ale ani nechutná, jak by mohla. Pokud navíc skladujete kávu v nevhodných podmínkách, např. v nedostatečně uzavřené nádobě nebo ve vlhkém prostředí, může žluknout. Také nezapomínejte, že pražená káva je dokonalý pohlcovač pachů, můžete si tak časem dopřát kávu, která s kávou nemá již nic společnéh.

4 časté prohřešky Čechů při přípravě kávyNajemno či nahrubo mletá káva

Většina lidí při nákupu kávy nerozlišuje hrubost jejího namletí, ta je přitom při přípravě dobré kávy zásadní. Pokud připravujete kávu v pákovém kávovaru na espresso, pak použijte jemně mletou kávu, protože na ni působí velký tlak a voda přes kávu protéká jen několik vteřin. Pokud ale pijete kávu překapávanou, pak zvolte hrubě mletou kávu, protože voda přes kávu protéká déle.

Mléko do kávy, u nás i sušené a salko

Některé druhy mléka se ke kávě vůbec nehodí, zatímco jiné naopak podporují její chuť. Českou specialitou a opravdovým prohřeškem je stále ještě salko či sušené mléko, které kávu moc dobře nedoplňuje. Častým nešvarem je rovněž používání nízkotučného nebo odstředěného mléka, které má jen málo z vlastností dobrého mléka. Nejlepší volbou ke kávě je mléko plnotučné a to ohřáté, aby nápoj neztratil svoji teplotu. V domácí přípravě lze plnotučné mléko nahradit smetanou. O tom, že by vše mělo být maximálně čerstvé, není asi nutné hovořit.

Český Turek

Stálicí v mnoha českých domácnostech je turek, poctivá česká lógrová káva. Horká voda je zde příliš dlouho v kontaktu s kávou, kdy dochází k uvolňování mnoha škodlivin, které vznikly při pražení, a přebytečného kofeinu. Pokud připravujete kávu tímto způsobem, doporučuji ji přibližně do dvou minut od zalití oddělit od lógru, aby se zastavilo louhování látek, které kávu kazí. A právě kvůli možnosti oddělit kávu od logru doporučuji milovníkům turka přejít na přípravu kávy ve french press. Navíc pokud kávu zaléváte příliš horkou vodou, zničíte v ní vše dobré. Teplota vody by neměla přesáhnout 94° C. Této teploty docílíte, pokud vodu po uvaření necháte cca jednu minutu odstát.

Zdroj, foto: CrossCafe

Další fotografie ke článku 4 časté prohřešky Čechů při přípravě kávy:

4 časté prohřešky Čechů při přípravě kávy
4 časté prohřešky Čechů při přípravě kávy
4 časté prohřešky Čechů při přípravě kávy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobré poučení.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles