Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 rady, jak se stát vyhledávaným šéfem grilu

27. 08. 2017 | Škola vaření
Oblíbený čas venkovních party se rozhořel naplno a spolu s ním by se měl roztopit i váš gril, pokud máte ambice stát se vyhledávaným hostitelem v blízkém i vzdálenějším okolí. Pokud si rádi užíváte krásného počasí venku a rádi pořádáte zahradní slavnosti pro vaše přátele, určitě se vám budou hodit rady, jak vybrat ten správný gril a jak na něm upravit maso tak, aby bylo křupavé a přitom šťavnaté. Staňte se grilovacími přeborníky!


Počasí máme letní, a proto je i nyní ten pravý čas chystat se na grilování, které v našich končinách tolik milujeme. Pohostit rodinu či přátele za teplého letního podvečera na terase nebo na zahradě dobrotami připravenými na žhavém roštu, tomu se nic nevyrovná. Jak se stát mistry v grilování, vyhlášenými široko daleko svým umem?

Výběr grilu nenechávejte náhodě


grilováníVzhledem k různorodosti dnešního sortimentu platí, že není gril jako gril. Je proto potřeba se rozhodnout, který z nich je pro vás ten správný. Pokud jste jen příležitostným kuchařem a potrpíte si během přípravy pokrmů na jistý komfort, pak pro vás budou správnou volbou plynové grily. Hořáky zažehnete jediným stiskem tlačítka, a když potřebujete, dá se grilované maso jednoduše přiklopit nerezovým poklopem, který zajistí rovnoměrnou cirkulaci horkého vzduchu. Některé modely plynových grilů mají spousty moderních vychytávek, které přípravu masa promění v zážitek sám o sobě. Jsou vybaveny mj. i teploměrem, na kterém můžete pohodlně kontrolovat teplotu grilu.

Pravověrní kuchaři dávají stále ještě přednost grilu s dřevěnými uhlíky. Propůjčují masu nezaměnitelné kouřové aroma a zastánci tradice na ně proto nedají dopustit. I u grilů na dřevěné uhlí najdeme celou řadu zlepšováků, které grilování usnadní a udělají z něj příjemný zážitek.

Jak připravit maso na gril


Důležité je vyndat maso z lednice několik hodin před grilováním, aby nebylo úplně studené. Pokud dáte na gril maso čerstvě vytažené z lednice, ztuhne a nebude tolik chutné. Pokud budete připravovat ryby nebo mořské plody, rozmrazte je při pokojové teplotě, aby maso zůstalo kvalitní. Důležité je také porcování masa na přiměřeně široké plátky, obzvláště u steaků. Šéfkuchaři doporučují krájet hovězí na 3 cm silné plátky, vepřové zhruba na 2 cm. Podle druhu masa se také liší délka marinování. Kuřecímu stačí krátký čas, zhruba hodina, kdežto hovězí se marinuje až 24 hodin. U vepřového se doporučuje doba marinování kolem 2 hodin.

Jak správně grilovat


Během grilování maso nikdy nepropichujte vidličkou, aby z něj nevytékala šťáva a gril zbytečně neprskal. Na správně rozpáleném uhelném grilu maso při položení na rošt zasyčí. Vlákna se tak rychle zatáhnou a uzamknou v sobě chutnou šťávu. Co se týče času potřebného grilování masa, ten v první řadě závisí na druhu masa a jeho tloušťce. Obecně platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte ho celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně. Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste jej zbytečně nepropichovali a nezbavovali šťávy.

Výslužky pro hosty


Strávníci jistě ocení, když každého při odchodu vybavíte výslužkou. Dejte si tu práci a výslužku přichystejte do stylových gastro krabiček, můžete připsat i poděkování za návštěvu.

Zdroj: Paketo
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !