Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 důvodů, proč zařadit jehněčí do našeho jídelníčku

19. 03. 2017 | Škola vaření
Kvalitní maso by mělo být nepostradatelnou součástí jídelníčku každého z nás. Při jeho výběru je ale důležité zaměřit se na takový druh, který má pro naše tělo největší přísun zdraví prospěšných látek. Tím je maso červené, zejména jehněčí.

Jehněčí maso, i přes svoji vynikající chuť a příznivé výživové vlastnosti, nepatří v našich zeměpisných šířkách mezi obvyklá masa.  Na rozdíl od vepřového masa obsahuje mnohem méně tuku, je tak vhodné pro ty, kteří se chtějí zdravě stravovat a hlídají si svůj cholesterol. Díky svým výživovým látkám je jeho konzumace doporučována i sportovcům, těhotným a kojícím ženám a dětem. Výživovými specialisty je maso doporučováno do jídelníčku zahrnovat zhruba 2 – 3x týdně.  

Při nákupu dbejte na jeho čerstvost a původ, proto jej kupujte v takových řeznictvích, kde víte, že mají celý den odbyt. Jehněčí maso obsahuje kvalitní plnohodnotné bílkoviny, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a je zdrojem mnoha dalších látek, které jsou nezbytné pro naše zdraví.

5 důvodů, proč zařadit jehněčí do našeho jídelníčkuKteré to jsou a na co všechno má konzumace jehněčího masa vliv?

1)    Zdravý růst a vývoj
Pro svůj vyvážený nutriční podíl je jehněčí maso doporučované zejména během těhotenství a kojení. Přítomné omega-3 a 6 mastné kyseliny pomáhají chránit srdce a cévy. Jehněčí je také jedním z nejhodnotnějších zdrojů lehce vstřebatelného železa, které je důležité pro krvetvorbu, metabolismus a vývin mozku. Bílkoviny červeného masa také daleko lépe podporují vstřebávání zinku, který je nezbytný pro růst, obranyschopnost organismu a hojení ran.

2)    Prevence civilizačních onemocnění
Konzumace jehněčího masa je vhodná také pro ty, kteří mají potíže se sníženou funkcí štítné žlázy. Svým složením pomáhá podporovat činnost nadledvinek, stimuluje tak produkci jejich hormonů. Maso jehňat je dobrým zdrojem již zmíněných omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě a redukují tak možnost vzniku aterosklerózy. Spolu s antioxidanty je přítomnost omega-3 kyselin důležitá pro podporu kognitivních funkcí člověka, proto by ho měly do svého jídelníčku zařadit také starší osoby.

3)    Bohatý zdroj vitaminů skupiny B
Jehněčí maso obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a je obzvlášť bohatým zdrojem vitaminu B12. Ten je přirozeně obsažen jen v potravinách živočišného původu. Vitaminy této skupiny se podílejí na regulaci mnoha chemických procesů v organismu. Některé se podílejí na správné funkci mozku, jiné na zabezpečení funkcí zraku, další napomáhají distribuci energie v organismu nebo se podílí na tvorbě červených krvinek.

4)    Zdravý a vyvážený jídelníček
Libové jehněčí maso je pro svůj vysoký podíl bílkovin a naopak nízký podíl tuků doporučováno zejména těm, kteří se chtějí zdravě stravovat, a také pacientům, kterým naordinoval lékař dietu se sníženým obsahem tuků. Jehněčí proto konzumují s oblibou sportovci, kteří potřebují vyživit svalová vlákna a přijímat nižší množství tuku.

5)    Jídlo které chutná
Jehněčí maso je šťavnaté, křehké a chutné. Nejlepší je takové, které pochází ze zvířat pět, maximálně šest měsíců starých. Dá se z nich připravit mnoho chutných receptů pro celou rodinu.  K pečení či grilování je vhodná kýta, plecko či hřbet, na dušení jsou vynikající bok nebo koleno.

Zdroj, foto: Globus

Další fotografie ke článku 5 důvodů, proč zařadit jehněčí do našeho jídelníčku:

5 důvodů, proč zařadit jehněčí do našeho jídelníčku
5 důvodů, proč zařadit jehněčí do našeho jídelníčku
5 důvodů, proč zařadit jehněčí do našeho jídelníčku
5 důvodů, proč zařadit jehněčí do našeho jídelníčku
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !