Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bez tuku se příprava dezertu neobejde

21. 06. 2014 | Škola vaření
Dezerty mohou být servírovány jako součást uceleného menu, ale stejně tak bývají podávány samostatně. Možná i ve Vaší rodině je dobrým zvykem, že si k snídani či k odpolední kávě rádi zakousnete kousek závinu nebo domácí bábovky.

Dezerty zahrnují široký výběr pekařských, cukrářských, ale i jiných kuchařských výrobků.  Kuchařské knihy i rodinné tradice zahrnují celou řadu receptů na dezerty, jejichž cílem je potěšit konzumenta co nejlepším kulinářským zážitkem.

Bez tuku se příprava dezertu neobejde

Tuky jsou nositelem chuti, a proto jsou nedílnou součástí každého dezertu, ať už pečeného nebo připravovaného za studena. Díky použití tuku získává dezert správnou konzistenci, je vláčnější a chutnější. Tuky se přidávají do všech druhů sladkých těst, kterými jsou:
•    kynutá (buchty, koláče, lívance, koblihy)
•    odpalovaná (věnečky, větrníky)
•    třená (linecké, bábovky)
•    litá (bublaniny, bábovky)
•    palačinková
•    piškotová (dorty, rolády, řezy)
•    listová a plundrová (záviny, řezy, coissanty)
•    tažená (záviny)

Bez tuku se příprava dezertu neobejdeBez tuku se neobejdou ani dezerty nepečené, ke kterým patří různé pěny, krémy (cremebrulee, dortové krémy, jogurtové pěny), zmrzliny a semifreda. Do těchto dezertů se používají zejména mléčné tuky v podobě tučné smetany, jogurtu, tvarohu či másla.

Jaké tuky vybrat pro přípravu dezertů?

K přípravě těst se nejčastěji používají ztužené rostlinné tuky (margariny), máslo a v minulosti se též hojně využívalo vepřové, kachní nebo husí sádlo. V posledníchzhruba dvaceti letech je patrný sílící trend, směřující k širšímu využívání tekutých rostlinných olejů.

Některá těsta, jako jsou třená, listová a plundrová, se bez tuhého tuku (margarin, máslo, sádlo) neobejdou.Při výrobě listového a plundrového těsta se provalováním těsta a tuhého tuku vytvářejí tenounké vrstvy těsta a tuku.

U třených těst je nejprve zapotřebí tuhý tuk našlehat s cukrem, aby bylo dosaženo křehkosti finálních výrobků. Poté je vhodné nechat vyrobené těsto odpočinout v lednici. Díky tomu tuk v těstě ztuhne a dobře se s ním manipuluje.

U ostatních těst je možné podřídit výběr tuků vlastním preferencím.
 
Proč používá Michal Nikodem k přípravě dezertů řepkový olej?
„K přípravě dezertů z kynutých, piškotových, odpalovaných a litých těst používám výhradně řepkový olej. Při použití oleje totiž zůstane pečivo vláčné a měkké i po jeho vystydnutí. Například piškotový korpus, který po upečení vložím do lednice, zůstane i ve studené podobě měkký. Můžete namítnout, že při použití másla nebo sádla je dezert chutnější, protože tyto tuky dodávají moučníkům svoji specifickou chuť. Na to mám jednoduchou radu - do těsta dávám řepkový olej, ale k vymazání formy používám zásadně máslo. Formu vymažu silnější vrstvou tuku, vysypu hrubou moukou a na chvíli ji vložím do lednice. Vrstva tuku zatuhne a upečený výrobek se vždy podaří dobře vyklopit.I toto malé množství másla dodá pokrmu typickou chuť a přitom si moučník zachová i po vystydnutí své prvotřídní vlastnosti, kterými jsou vláčnost a měkkost.“

Řepkový olej je nejen velmi chutný, ale zároveň velice prospěšný z nutričního hlediska. Obsahuje totiž pouze nízký podíl škodlivých nasycených mastných kyselin a naproti tomu vysoký obsah příznivě působících nenasycených mastných kyselin.

Dezert s řepkovým olejem podle Michala Nikodema

Bez tuku se příprava dezertu neobejdePiškotová roláda s ovocem a šlehačkou

Piškotový plát:
5 vajec XL
6 lžic cukru krupice
5 lžic hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
60 g řepkového oleje

Náplň:
400 ml smetany (30% tuku)
čerstvé ovoce (jahody, maliny)

Celá vejce vyšleháme s cukrem do tuhé, světle žluté pěny (cca 25-30 minut). Jakmile jsou vejce našlehaná, pomocí metly rychle vmícháme olej. Přidáme prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem a rychle zamícháme. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně ho rozetřeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Piškotový plát pečeme max. 8-12 minut, aby byl z obou stran upečený dozlatova.Po upečení položíme na horký plát mokrou utěrku a necháme ho vychladnout. Plát zůstane vláčný a nebude se při rolování lámat.

Vychladlý piškotový plát potřeme ušlehanou smetanou, posypeme nakrájeným ovocem a pomocí utěrky ho podélně srolujeme. Roládu zabalíme do potravinové fólie a dáme ji dobře vychladit, nejlépe přes noc.

Zdroj, foto: Ola Kala

Další fotografie ke článku Bez tuku se příprava dezertu neobejde:

Bez tuku se příprava dezertu neobejde
Bez tuku se příprava dezertu neobejde
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice