Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Biopotraviny - Co jsou mýty a co pravda?

25. 06. 2010 | Škola vaření

Mýty

 

           Biopotraviny jsou zdravější než běžně vyráběné potraviny.

           Biopotraviny mají nižší obsah nasycených tuků a cholesterolu.

           U bio ovoce a zeleniny je obsah vitaminů a látek vhodných pro náš organismus mnohem koncentrovanější než u běžných potravin.

 

Vysvětlení odborníků

 

Biopotraviny sice obsahují méně chemických kontaminantů (u ostatních potravin je obsah kontaminantů, až na nepatrné výjimky v řádu desetin procenta, podlimitní a tudíž zdraví neohrožující), ale na druhou stranu obsahují více přírodních toxických látek, které si rostliny syntetizují na svoji ochranu před škůdci.

 

Stejně tak obsah cholesterolu či nasycených tuků se u biopotravin neliší od běžně vyráběných potravin. Stejná situace je rovněž u sacharidů. Biopotraviny rostlinného původu mívají nižší obsah bílkovin. Obsah vlákniny je většinou vyšší, což je pozitivní z hlediska výživového, ale způsobuje tvrdší texturu, takže se lidem, kteří mají problémy s chrupem, hůře konzumují.

 

I ze samých biopotravin lze sestavit zcela nesprávnou stravu z hlediska obsahu jednotlivých živin (např. tuku, cukru apod.) a vlákniny.

 

ZÁVĚR

 

Po přečtení výše uvedených řádek si jistě kladete otázku, jak rozpoznat, které rady jsou správné a je vhodné se jimi řídit, a kterých bychom se měli vyvarovat.  Pokud hledáte radu, hledejte ji u kvalifikovaných odborníků, nejlépe zaštítěných odbornými společnostmi. Buďte podezřívaví k jakýmkoliv extrémům a pamatujte, že člověk je jako živočišný druh všežravec, který ke správnému fungování organismu potřebuje jíst vše, tedy „pestře z bohatého stolu“, a to v množství, které je v rovnováze s vydanou energií a má správné složení jednotlivých živin.

 

Autoři: Ing. Ctibor Perlín, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Společnost pro výživu, Fórum zdravé výživy

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsme všežravci, tak dávám na stůl od všeho a v nepřehnané míře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles