Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čaj nečaj – Lapacho

12. 08. 2010 | Škola vaření

Někdy se mu také říká zlato nebo poklad Inků. Ještě donedávna byl k dostání především v lepších čajovnách a specializovaných obchůdcích, ale dnes začíná pomalu pronikat i do běžné obchodní sítě, kde si ho může koupit prakticky každý, kdo by rád zkusil něco nového a ještě přitom udělal něco pro svoje zdraví.


Lapacho – na rozdíl od pravého čaje, se nevyrábí ze sušených listů nýbrž z kůry. A to z vnitřní kůry stromu zvaného Tabebuia avellaneda, původem z jižní Ameriky. Ve své domovině se dožívá úctyhodných 700 let, a pokud je odstraňování kůry prováděno šetrně, může jeden strom během svého života poskytnout lahodných hrnek čaje tisícům a tisícům lidí. Domorodý název tohoto stromu zní Pau D’arco, ale můžeme se setkat i s pojmenováním taheebo, mato grosso či trumpet tee. Poslední pojmenování vzniklo bezpochyby podle nádherných trubkám podobných červených květů.

Do Evropy přivezli lapacho ze svých cest Vikingové a ve středověku bylo oblíbené především v Rusku.


Uvařte si lapacho


I svou přípravou se lapacho od klasického čaje poněkud liší. Zatímco běžné sypané či pytlíkové čaje stačí zalít vodou odpovídající teploty a v klidu si počkat na výsledek, lapacho musíte pro dokonalý chuťový požitek chvíli povařit. A i když tato příprava není nijak složitá, mnoho lidí odrazuje. Abyste i vy nepatřily mezi ně, tady je několik záchytných bodů:


  1. Přivedeme do varu 1 litr vody.

  2. Do vroucí vody vsypeme 4 čajové lžičky lapacha.

  3. Povaříme 3 minuty.

  4. Scedíme


Uvařené lapacho můžeme podávat buď ihned, nebo ho zvláštně v dnešních tropických dnech nechat vychladit a použít jako osvěžující nápoj. Denně bychom měli vypít 2-3 šálky. Pokud by se vám chuť lapacha zdála příliš mdlá nebo neúplná, zkuste příště dobu vaření trochu prodloužit, ale nikdy nepřekračujte 5 minut!

 

Příznivé zdravotní účinky


Nápoj z kůry lapacho má výrazné účinky v oblasti posilování obranyschopnosti organismu a imunitního sytému. Má antivirové a antibakteriální účinky. Při pravidelné konzumaci dokáže zničit např. kvasinky typu Candida nebo oparový virus Herpes.

Podporuje trávení a látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukrů. Zlepšuje prokrvení těla a posiluje krevní oběh.

A pravidelný šálek navečer vám zajistí vydatný a ničím nerušený spánek.


I když je čaj lapacho velmi chutný a má na lidské tělo prokazatelně příznivé účinky, rozhodně by se neměl podávat dětem a to ani tehdy, pokud trpí některým z výše zmíněných problému. Dospívajícím by se měl podávat jen jako podpůrná léčba na doporučení lékaře nebo specialisty.


Notburga


ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
po chemoterapii jsem ho vypila hodně a neměla jsem pak problémy s bílými krvinkami, čemuž se lékaři divili. Moc mi nechutnal ale projímavé účinky jsem také neměla.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles