Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Česko jako maková velmoc

6. 09. 2018 | Škola vaření
Módní superpotraviny jako chia, chlorellu nebo quinou vám představovat nejspíš nemusíme. Možná vás ale překvapí, že i v České republice najdete mnoho superpotravin, které ty světové v mnoha ohledech dokonce předčí. Mezi opomíjenou plodinu, která díky své výživové hodnotě několikanásobně převyšuje celou řadu superpotravin patří modrý mák.

S trochou nadsázky lze říci, že několik století konzumujeme superpotravinu, aniž bychom si uvědomovali, jak významně můžeme konzumací makových buchet ovlivnit naše zdraví. Možná vás překvapí, že české superpotraviny konzumujete pravidelně a nemusíte si kupovat jiné exotické plodiny v prášku. Mezi ty nejzdravější „naše“ superpotraviny patří například mák, borůvky, zelí, vlašské ořechy, rybíz, kapusta, řepa, česnek a mnoho dalších.

český mákZázrak jménem mák

Proč máme rádi mák? Všechny Slovany vedle původu či jazyka spojuje to, že všichni bez výjimky jedí mák. Od nich se to naučili bezprostřední sousedé (Němci, Maďaři, Rumuni). Slovani mají největší spotřebu máku na světě a jejich velké svátky jsou s mákem přímo spojené. Nepatrná maková zrnka mají složení, které je pasovalo na pomyslnou špici mezi superpotravinami.

Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitamínu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Každá porce máku obsahuje významné množství kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA), omega-6 mastných kyselin. Mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu.

Co o máku možná nevíte?

•    Česká republika je největším pěstitelem potravinářského máku ve světě. Na druhém místě v celosvětovém měřítku je Turecko, kde však není zvykem mák konzumovat.

•    Ročně se u nás sklidí v průměru kolem 26 000 tun máku. Domácí spotřeba dosahuje okolo 4 500 t. Na jednoho obyvatele České republiky připadá 430 g, což je asi největší spotřeba máku na světě. Pro lepší představu to znamená, sníst okolo 25 buchet s makovou náplní.

•    Kvalitní mák je v rámci pestré a vyvážené stravy dobrým pomocníkem v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním či jiným civilizačním chorobám.

•    Jako vývozní artikl mák předstihuje další českou tradiční položku – chmel.  

•    I přesto, že jsme největším světovým producentem makového semene, v posledních cca osmi letech se k nám dováží semeno máku ze třetích zemí. A to jak semeno máku potravinářského, tak i odrůd máku vyšlechtěných pro farmaceutické účely. Jeho kvalitativní ukazatele, zvláště chuť, vůně a barva se s naším mákem nedají srovnávat. Navíc tento tzv. technický mák obsahuje na semeni vyšší podíl opiových alkaloidů. Důvodem těchto dovozů (ročně v rozmezí 3 - 6 tis. tun) je podstatně nižší cena.

•    Kvůli nižší ceně se často mák pančuje – kvalitní mák se míchá s technickým z dovozu. Riziko takto namíchaného máku je nejvyšší u mletého máku.

•    Nejstarší nález máku na území České republiky je z pozdní doby bronzové (Ostrov u Stříbra, asi 800 let př.n.l.).

I mák se může pančovat

Při výběru máku dbejte na jeho kvalitu. Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se přimíchává do máku vypěstovaného v Čechách a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu. Konzumace technického máku může přinést navíc zdravotní rizika kvůli vysokému obsahu morfinových alkaloidů.

S pančovaným či upraveným technickým mákem, či výrobky z něj, se můžete setkat i v maloobchodu. Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje. Podezřelé mohou být i produkty, jejichž dodavatelem či výrobcem je obchodní firma, nikoliv přímo pěstitel. Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden.

Další výhoda v konzumaci českých superpotravin s vysokým počtem vitamínů a prospěšných živin spočívá i v tom, že podporujete lokální české potraviny a farmáře. Potraviny dosáhnou zralosti v našich klimatických podmínkách a jejich doprava z druhého konce světa nezatíží životní prostředí.


Zdroj, foto: Náš modrý mák
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím, mák je zdravá dobrota a kvalitní...Smajlík Okolo máku se pohybuju...
Dala bych si makovec Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle