Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

5. 06. 2018 | Škola vaření
Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Kvas i droždí

Chléb se kypří buďto kvasem, nebo droždím. Čím více kvasu chléb obsahuje, tím je kvalitnější a déle vydrží. Bohužel jeho množství a typ výrobci většinou neuvádí. Dnes řada lidí preferuje chléb kypřený droždím obsahující více pšeničné mouky. V souvislosti se současným trendem oživování starých zavedených postupů u mnoha potravin však nabývá na popularitě právě chléb kvasový s vysokým podílem žitné mouky.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?Chléb má zvonit

Kvalitní chléb poznáte i podle hmatu a vůně, která by pro vás měla být příjemná. Měl by být klenutý a bez ostré hrany. Pokud je příliš vysoký, znamená to, že je moc nakypřený. Kůrka by měla být zlatohnědá stejnoměrně zabarvená a výrazně neporušená a nepomoučená. Na dotek by měl být chléb silnější a tvrdší, křupavější, nikoliv měkký, to značí spíše jeho nedopečenost a větší množství vody. Podle starého zvyku na něj můžete zespoda poklepat – správně by měl „zazvonit“. Vnitřek chleba by pak měl být dobře propečený, vláčný, elastický, bez trhlin a vlhkých míst (výjimkou jsou celozrnné chleby).

Hlavně ne do lednice

Správně vyrobený a propečený chleba by měl také chvíli vydržet. Jeho trvanlivost ovlivňuje i množství žitné mouky. Ideální je doma ho zabalit do utěrky nebo ho uschovat do nádoby na chléb. Pokud je skutečně kvalitní a vy ho dobře skladujete, měl by vydržet i týden. Nikdy ho však nedávejte do lednice, rychleji v ní totiž zestárne.

Celozrnný vs. vícezrnný

V souvislosti s trendem zdravého stravování se nad konzumací chleba vedou časté polemiky. Chléb však obsahuje nezbytné železo, vápník, vlákninu, vitaminy řady B a je významným zdrojem energie. Vyšší podíl žitné mouky (případně ovesné či ječné) působí pozitivně na pohyb střev. Chleby z celozrnné mouky pak pomáhají vyrovnávat hladinu cukru v krvi, přičemž by měly obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk. Často si ho pleteme s vícezrnným chlebem, který včetně pšenice a žita má obsahovat luštěniny nebo olejniny v množství minimálně 5 %.

Nové trendy plné zrníček

Může nám přecházet zrak nad nepřeberným množstvím druhů chleba, které obchody nabízejí. Základem kvasového chleba, jak název napovídá, je kvas, mouka a voda. Chléb je díky kvasu lépe stravitelný. Z tohoto základu pak lze vyrobit žitný, špaldový i pohankový. Oblíbené jsou v poslední době také chleby obsahující různá semínka - slunečnicová, dýňová, sezamová nebo chia. Na trhu ale naleznete chleby speciální a už i chléb veganský. Vyrábí se z ovesných a špaldových vloček, žitného kvasu, slunečnicových, tykvových a sezamových semínek a vody. Co je však hlavní, neobsahuje laktózu a droždí.

Zdroj, foto: Kompek
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles