Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 20.10. 2017
Dnes má svátek Vendelín
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Chmel v kuchyni

21. 07. 2010 | Škola vaření

Chmel otáčivý, latinským jménem Humulus lupulus, znají hlavně příznivci zlatého moku. Obsahuje totiž Lublin, který dodává pivu jeho příjemně nahořklou chuť a aroma a zvyšuje jeho trvanlivost. Ale mladé výhonky chmelu lze úspěšně používat i kuchyni, např. ve Francii najdeme zmínku o jeho používání už v 8. století n. l.


Chmel otáčivý najdeme nejčastěji na vlhčích místech podél potoků, v pobřežních houštinách a v lužních lesích. Je to dvoudomá rostlina, ale z našeho prostředí známe především rostliny samičí, které se pěstují na chmelnici.


ChmelMladé výhonky chmele obsahují mnoho pro lidský organismus důležitých látek: Jsou to především vitamíny skupiny B a minerální látky. Dále také hořčiny, pryskyřice a silice, které působí jako sedativa a povzbuzují chuť k jídlu, čehož se hojně využívalo v lidovém léčitelství.


Použití chmele v kuchyni je opravdu široké. Například ve Francii pojídají jeho výhonky spolu s pepřem solí, octem a olejem jako lehký salát. Mladé výhonky, které ještě neprorostly na světlo, se upravují jako chřest (mimochodem i velmi podobně vypadají). Před přípravou je stačí dobře omýt (nemusí se loupat) a pak jen oblanšírovat nebo použít např. při přípravě omelety.


Výborný vývar dostanete, pokud hrst chmelových výhonků povaříte v 1 litru vody po dobu 40 minut. Chmelové výhonky můžete použít také jako zavářku do polévky: stačí je pokrájet na kolečka a krátce osmažit na másle. Chmel můžete jíst dokonce i jen tak; syrový. A pokud si na žádnou z těchto variant netroufáte, nebo nemáte v okolí žádnou opuštěnou chmelnici či potok, zajděte si do obchodu pro pivo a povzbuďte tak chutě svých strávníků při nedělním obědě.


Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
poznám ho v tekutej podobe Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je i pisnicka. Na chmel vzpominam rada, chodivala jsem v mladi pravidelne cesat a vydelat si vzdy nejakou korunku na paradu...to bylo snazeni a vertelu...mam nac vzpominat
Obrázek uživatelky
profil
byly přímo u nás ale už nejsou,ale asi tak od nás 15 km ještě nějaká jeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Bankovky