Léto - čas jahodLéto - čas jahod Čas malinČas malin Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.07. 2018
Dnes má svátek Vítězslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Chřestová poezie na talíři

30. 06. 2018 | Škola vaření
Chřest lze označit za jednu ze superpotravin. My vám dáme deset důvodů, proč je dobré chřest jíst. Pokud vás nepřesvědčí, tak vám možná chuťové pohárky poškádlí alespoň tři níže uvedené recepty.

Deset důvodů, proč jíst chřest

•    Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.
•    Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu.
•    Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.
•    Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém.
•    Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu.
•    Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů.
•    Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení.
•    Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět.
•    Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
•    Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky.

chřestChřest obalený ve strouhance a parmezánu

Ingredience
500 gramů chřest
2 velká vejce
2 šálky strouhanky
1/2 šálku nastrouhaného parmazánu
1/4 šálku polohrubé mouky
olej
pečící papír

Postup přípravy
1. Troubu předehřejeme na 190°C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj pár kapek oleje. Rovnoměrně vysypeme strouhankou a dáme péct na 5 minut nebo dozlatova. Vyjmeme, necháme vychladnout a teplotu v troubě zvýšíme na 220°C.
2. Do vychlazené strouhanky přimícháme parmazán a směs rovnoměrně rozetřeme po plechu. Vejce rozšleháme v nádobě, do které se vejde celý chřest, do další dostatečně dlouhé nádoby nasypeme mouku. Chřest očistíme a omyjeme.
3. Chřest namáčíme do vajec, mouky, opět do vajec a nakonec ji obalujeme ve směsi strouhanky a sýra. Obalený chřest ukládáme na plech tak, aby se jednotlivé stonky nedotýkaly.
4. Při teplotě 220 °C pečeme 10 - 12 minut dokřupava. Podáváme s oblíbeným dipem.
5. Nádoba na obalování chřestu, dostatečně dlouhá, aby se vešel Plech na pečení.

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Ingredience
1 svazek chřestu
100 g parmské šunky
200 ml smetany na vaření
1 vajíčko
50 ml bílého vína
100 g parmazánu
olivový olej
citronová šťáva
sůl
pepř

Postup přípravy
1. Chřest opláchneme a odstraníme tuhé dřevnaté stonky. Pokud je chřest starší, je nutné ho oškrábat.
2. Chřest dáme vařit do vroucí vody na 3 minuty. Jakmile jej uvaření, opláchneme ho studenou vodou a necháme ho okapat.
3. Chřest pokapeme citronovou šťávou a po třech výhoncích jej zabalíme do parmské šunky a naskládáme do zapékací misky.
4. Smetanu smícháme s vajíčkem, ochutíme ji solí, pepřem a nalijeme do zapékací misky. Vše posypeme strouhaným parmazánem a podlijeme vínem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.
5. Chřest podáváme se smetanovou omáčkou.

Zdroj, foto: TESCO

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !