Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chutný steak na stole předchází správný výběr nože na maso

29. 10. 2016 | Škola vaření
Víte, že chutný steak na stole předchází správný výběr masového nože? Není nůž, jako nůž. V kuchyni byste jich měli mít hned několik. Do základní sady pak bezesporu patří i nůž na maso. Protože teprve až budete mít v ruce ten správný nůž, bude mít i vaše vaření mnohem hladší průběh. Tak už nic „nepižlejte“ nesprávným nožem a pojďte se s námi podívat na hlavní kritéria jeho výběru.

Dlouhá čepel, hladké ostří a materiál si vyberte sami

S masem se v kuchyni budete setkávat běžně, tedy v případě, že nepatříte mezi vegetariány. A pokud zrovna nepřesvědčíte řezníka v obchodě, budete si muset zakoupený kus masa doma i naporcovat. Pro hladký průběh a žádné zranění si musíte zvolit správný nůž, se kterým vám to dobře půjde. Existují speciálně upravené nože vhodné na vykosťovaní a filetování, dnes zakoupíte přímo i steakový nůž, který vám zaručí vždy stoprocentní výsledek.  Dost dobře si však vystačíte i s jedním větším masovým nožem.

Chutný steak na stole předchází správný výběr nože na masoDůležitá je dlouhá a pevná čepel, hladké ostří a pohodlná rukojeť nože na maso. Pamatujte, že maso nekrájíte tlakem, nýbrž tahem, proto je tedy kladen důraz na dlouhou čepel. Co se týče materiálů jsou na krájení masa vhodné snad všechny běžně používané. Nejčastěji využívané však i nadále zůstávají nože z nerezové oceli. Práce s nimi je pohodlná, bez problému lze tyto nože i opětovně brousit. Dalším oblíbeným materiálem je i keramika. Na keramickou čepel nože se maso nelepí, a proto se s ním dobře pracuje.

Práce s nožem musí být radost

Protože porcování masa jde někdy obtížně, musíte si vybrat takový nůž, který vám práci usnadní. Jak už jsme v předchozím odstavci říkali, je důležité si na maso pořídit nůž s dlouhou čepelí a hladkým ostřím. Neméně důležitá je i rukojeť nožů. Ta je vyrobená z různých materiálů - dřevo, plast, ocel. Z nich nejvíce vyhovuje nejspíš plast. Ten na rozdíl od dřeva nepotřebuje dlouhou dobu na osychání a na rozdíl od ocele v rukou uživatele neklouže. Při výběru si nůž zkuste vzít i do ruky. Jak se vám s ním pracuje? Kvalitní nože v ruce ani neucítíte, přesto dobře naporcují i větší kusy masa. Práce s nožem musí být radost.

Výběr kvalitního nože na maso nepodceňujte. V domácnosti vám postačí velký masový nůž s dlouhou čepelí a hladkým ostřím, k němu si pak můžete pořídit i úzký nůž na vykosťování nebo některý ze speciálních nožů na rybí maso.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !