Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čínský čajový obřad

13. 04. 2012 | Škola vaření
Možná se vám už stalo, že jste dostali jako dárek skvělý sypaný čaj, u kterého jste měli pocit, že si zaslouží něco víc, než jen zalít horkou vodou v obyčejném hrnku. Čínský čajový obřad je spíše neformální a zvládne ho opravdu každý a vystačíte si s nádobím, které najdete doma.

Voda a čaj

Jednoduchý obřad, který popíšu na dalších řádcích, se hodí pro přípravu čajů černých, zelených a polozelených. Nehodí se tedy třeba pro bílé či květinové čaje. Nepotřebujete nic zvláštního, jen konvičku na čaj, konvičku na horkou vodu (klidně rychlovarnou konvici), misku na vodu a hrnečky.

Vodu volte bez chlóru, který ničí chuť čaje. Skvělá je voda studniční nebo i neperlivá balená. Voda z vodovodních řadů bývá často poznamenaná příchutí kovu nebo vytváří na hladině čaje nepěkné olejové skvrny. Ze stejného důvodu se nehodí ani kovová či litinová konvička k přípravě čaje.
Vodu můžete předvařit v rychlovarné konvici nebo na ohni. U černých čajů Čínský čajový obřadpoužívejte horkou vodu, u zelených nechte vodu odstát dvě minuty v otevřené konvici a pak teprve použijte, u polozelených prodlužte bod odpočívání horké vody o další dvě minuty.

Čajový obřad

Čajovníci v Číně by tady nejspíše použili čajové moře (speciální stoleček se šuplíkem, do kterého odtéká přebytečná voda), konvičku z yixingské keramiky a dva typy pohárků (čichací a běžné). My si bez nich obejdeme, ale i tak si připravíme skvělý čaj.

Nejdříve teplou vodou nahřejte všechno nádobí: nalijte ji do konvičky a zase vylijte. Totéž udělejte se všemi pohárky. Teď nasypte do konvičky čaj. Množství záleží čistě na vaší chuti a obsahu konvičky. Změřte si, kolik vašich oblíbených hrnků čaje se vejde do konvičky a množství poté určete podle toho. Máte-li chuť, oddělte asi 1/5 lístků a rozdrťte je na menší kousky. Ty nasypte na dno konvičky a zasypte zbytkem čaje. Čaj je pak chuťové výraznější, ale není to povinné.

Nyní do konvičky nalijte teplou vodu a ihned slijte. Tento první velmi slabý nálev se nepije, slouží jen k předrozvinutí čajových lístků. Keramické konvičky se s ním někdy potírají, aby nasály chuť a vůni čaje, ale my ho jednoduše vylijeme. Nyní zalijeme lístky znovu a počkáme asi jednu minutu. Poté čaj rozlijeme do pohárků. Jestliže nám trocha čaje v konvici zbude, vylijeme ho např. do jiného hrnku. Kdyby totiž tekutina zůstala v konvici, čajové lístky by se dále louhovaly a nápoj by byl hořký.

Podle chuti čaje v hrníčku poznáte, jestli jste zvolili správné množství. Vodnatý čaj zvaný také „kick“ svědčí o nedostatečném množství, hořká olejnatá chuť zase znamená příliš mnoho čajových lístků. Čaj vypijeme. Většina kvalitních čajů umožňuje více nálevů. Každé další louhování je ale nutné prodloužit o jednu minutu a to tak dlouho, dokud bude čaj dobrý. Každý nálev chutná trochu jinak, to je docela v pořádku.

Trocha reálií

Čajový obřad si můžete samozřejmě vychutnávat docela o samotě, ale je-li vás u stolu víc, můžete do obřadu vložit i několik autentických okamžiků typických pro čínskou čajovou kulturu. Například je dobré, když ukážete hostům čaj nasypaný v konvičce ještě předtím, než ho zalijete vodou. Jakmile si hosté od vás vezmou pohár, poděkují symbolickým ťuknutím jednoho prstu o stůl. Vy jim naopak gestem rozevřených dlaní naznačíte, že už mohou pít.

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda