Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co zavařovat a jak?

20. 09. 2009 | Škola vaření

Co je zavařování?


Zavařování je jeden ze způsobů tepelné konzervace potravin, při které se pokrm ve sklenici těsně uzavřené víčkem ohřívá krátce nad teplotu od 85°C v závislosti na zavařované potravině a doporučeném pracovním postupu. Ohříváním sklenic ve vodě dojde k uvaření nebo pasterizaci pokrmu. Zároveň je z nádoby vytlačen přebytečný vzduch, který se vlivem vysoké teploty roztahuje. Poté se nechá sklenice zchladnout, čímž dojde ke smrštění vzduchu uvnitř sklenice. Protože je sklenice uzavřena víčkem, sníží se v ní tlak. Víčko je okolním atmosférickým tlakem přitlačeno pevně ke sklenici a tím je dosaženo vzduchotěsnosti a zároveň pasterizaci pokrmu. Pokrm je chráněn před kontaminací mikroorganizmy z vnějšího prostředí.

 

Co zavařovat?


Velkou výhodou zavařování je, že se dá zavařit téměř vše – zelenina, ovoce, houby, maso, předpřipravené zeleninové či masové směsi, polévky.

 

Jak zavařovat?


Aby nedošlo k poškození zavařeniny mikrobiálními organizmy a jejímu následnému zkažení, je třeba dodržet dvě pravidla. Musíme použít kvalitní, zdravé a velmi dobře očištěné potraviny a sklenice se speciálními víčky s vlisovanou gumou, které musí být téměř sterilní. Před zavařováním je dobré položit sklenice i víčka do horké, převařené vody a osušit je čistou utěrkou. Poté se jednotlivé zavařeniny nakládají a vaří dle konkrétního postupu. Po převaření musí sklenice chladnout a později být uskladněny na chladném, tmavém místě v obrácené poloze víčkem dolů, aby tekutina nashromážděná u víčka pomohla ještě více zabránit přístupu vzduchu. Na podobném principu fungují i kartonové obaly –aseptický obal chrání potravinu či nápoj před přístupem vzduchu a světla, čímž zajišťuje jejich trvanlivost.


Čeho se vyvarovat   

Důležité je dodržet správný technologický postup.

Zavařeniny je třeba skladovat v temnu a chladu víčkem dolů, abychom zabránili přístupu vzduchu a světla a vyvarovali se nepříjemného překvapení ve formě plísně.

Pokud je zavařenina nakažena plísní, je zcela nevhodné plíseň sejmout a zbytek zkonzumovat – spory plísní se šíří do celé potraviny!


Zdroj: Bezkonzervantů.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já umyji pořádně sklenice, vypláchnu, a pak dám prázdné do mikrovlnky a pustím normálně ohřev něco přes minuty a tím je steriluju od mikrobů atd.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles