Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dobrá robusta? Prakticky neexistuje, ale 100% arabica na obalu také nic neznamená

21. 10. 2018 | Škola vaření
„100% arabica je záruka kvality” nebo „správně hořké espresso je ze směsi robusty”, to jsou jen dvě z tvrzení, která kolují okolo kvality kávy podle odrůdy. Proto jsem se zaměřili právě na tato dvě oblíbená slova a na to, co nám o kávě říkají.

Robusta vs. arabica

Káva je ovoce, které roste ve formě třešní na stromě nebo keři kávovníku. Těch existují stovky různých odrůd, ale jen dvě se dnes průmyslově využívají - arabica a canephora. Zatímco arabicu fanoušci kávy znají, canephora je nejspíš neznámý termín. O mnoho známější je robusta, která je jedinou průmyslově využívanou odrůdou canephory.

Robusta, nebo tedy canephora, je po celém světě pěstovaná především pro výrazně větší výnosnost a odolnost rostlin, díky čemuž se prodává za výrazně nižší ceny než arabica. Zákazníci ji také často vyhledávají pro její vyšší podíl kofeinu a pro typickou až svíravou hořkost.  Z hlediska chuťového zážitku je ale jen velmi malá šance, že narazíte na zajímavou a chutnou odrůdu, takže pokud kávu nepoužíváte opravdu jen jako zdroj kofeinu, poradila bych vám spíše se jakékoliv směsi s robustou vyhýbat.

Dobrá robusta? Prakticky neexistuje, ale 100% arabica na obalu také nic neznamenáNe každá arabica chutná

Nejčastěji na obalech klasických italských směsí na espresso najdete ale termín 100% arabica. To ale vůbec neznamená, že si tak kupujete kvalitu. Je pravda, že arabica je v podstatě vždy dražší než robusta, ale není nejmenší problém narazit na arabicu, která se jí v chuťových nedostatcích vyrovná. Arabica zkrátka není záruka kvality, záleží totiž mimo jiné i na tom, jakou její odrůdu si vyberete, jak je zpracovaná v pěstitelské zemi, jak je upražená, jak je stará… Takže hlavně se nenechte zmást tím úžasným sdělením 100% brazilská arabica, je to jen marketing.

Každá odrůda (kultivar) arabicy má svůj specifický vzhled, ale také rozdílné složení co do kyselin a cukrů, což je důvodem, proč i každá odrůda nejen jinak vypadá (plody – třešně mohou být červené nebo žluté, kulaté nebo šišaté, různě veliké), ale především různě chutná.

A jak tedy vybrat kávu?

Z toho vyplývá, že pokud chcete vědět přesněji, jak bude chutnat káva, kterou kupujete, musíte se při výběru zaměřit na víc než jen na to, zda je v sáčku arabica. Když si chcete být jistí, že bude káva dobrá, kupujte ji v pražírnách nebo kavárnách, které znáte a víte, že mají podobné chutě jako vy. A pokud hledáte nějakou univerzální odrůdu, která chutná tak nějak všem, pak zkuste:

Bourbon - nejstarší odrůda je příjemně sladká, plná chuť, tóny čokolády a karamelu chutnají většině.

Caturra - u té chutě hodně variují od bobulovitého ovoce až k čokoládě, ale všechny jsou oblíbené.

Geisha - moderní kávový poklad, nejdražší kávová odrůda současnosti je zajímavá tím, že chutná jak kávovým laikům, tak odborníkům, u kterých je vysoce uznávaná. Nejlepší geishy dokáží vonět a chutnat po cukrové vatě, po sušených brusinkách, po papáje a javorovém sirupu.
 

Zdroj, foto: Doubleshot
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !