Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Grilování je zdravé, když ovšem grilujeme správně

10. 06. 2015 | Škola vaření
Proč tolik milujeme grilování? Nejspíš proto, že se při něm kombinují samé příjemné aktivity. Pobyt na čerstvém vzduchu, chvíle strávené s milými lidmi a v neposlední řadě dobré jídlo. Málokdo si však uvědomuje, že grilování může být také pěkně nezdravé.
 
Abychom ale grilování nekřivdili, řekněme na začátek, že při správném postupu jde o zdravý, dokonce i dietní způsob kuchyňské úpravy. Jídlo se zkrátka nesmaží v tuku. Pro to, aby bylo možno označit grilování za zdravé, je ovšem třeba se vyhnout dvěma možným problémům.
Prvním je hoření odkapávajících šťáv. Pokud k němu dochází, vznikají nebezpečné karcinogenní látky, které navíc kazí chuť připravovaného jídla.

Grilování je zdravé, když ovšem grilujeme správněJak uvádí Státní zdravotní ústav ve své publikaci Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů (2000), mezi nejzávažnější karcinogeny patří benzo(a)pyren, který se tvoří právě rozkladem tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny včetně polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) jsou teplým vzduchem zpět vyneseny na potravu, již následně kontaminují.

Některé druhy masa, například krkovice, jsou hodně tučné, a je tedy pravděpodobnější, že z nich bude odkapávat tuk do ohně. Zabránit se tomu dá použitím grilovacích tácků. Další variantou je pořídit takový gril, který myslí na zdravé grilování za vás. Některé grily jsou vybaveny trychtýřem umístěným přímo pod mřížkou, navrženým tak, aby odváděl veškerý odkapávající tuk i šťávy do sběrné misky a ani kapička se nedostala do ohně.

Druhým rizikem jsou nebezpečné spaliny, které vznikají při hoření dřeva. Při výběru dřeva na zátop je lepší volit ne-smolnaté druhy, nehodí se například borovice.

5 tipů pro zdravější grilování

Grilování je zdravé, když ovšem grilujeme správně1.    Gril před používáním vždy důkladně očistěte od všech zbytků z předchozího grilování.

2.    Zásadní je, aby odkapávající šťávy nehořely. Toho docílíte díky technologicky vyspělému grilu na plyn či dřevěné uhlí, případně také grilovacími deskami či tácy, které odkapávající šťávy zachycují. Pokud ovšem budou příliš blízko zdroji žáru, může vzplanout i tuk či marinády v nich zachycené.

3. 
   Je dobré vědět, že v přímém žáru (přímo nad žhavými uhlíky) lze grilovat pouze některé druhy masa, například steaky. Pro přímé grilování jsou nevhodná masa, ze kterých se vypéká hodně tuku (typicky krkovice, kuřecí, ...), stejně jako marinovaná masa. Ta je potřeba grilovat nepřímo.

4.  
 Zásadní je práce s teplotou. Každé maso vyžaduje trochu jiný přístup, ale obecně se dá říct, že zpočátku je důležité mít dostatečně vysokou teplotu, při níž je možné maso zprudka opéct a zachovat tak jeho maximální šťavnatost. Je však důležité v následující fázi propékání žár snížit, aby na povrchu nevznikala spálená místa. Ta mají negativní vliv na výslednou chuť i na zdravost pokrmu.

5.  
 Grilujte čerstvé maso místo uzenin, karcinogenní látky se totiž tvoří obzvlášť snadno v uzeném mase v kombinaci s vysokou teplotou.

Zdroj, foto: Outdoorchef
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mmmmmmm...ty jehněčí kotletky vypadají luxusně. Smajlík Hned bych si je dala.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles