Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 19.10. 2017
Dnes má svátek Michaela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Grilování lilku a cukety

23. 05. 2015 | Škola vaření
Jak vybrat správný lilek pro grilování?
Abyste si na grilované zelenině pochutnali, je velice důležité dbát na výběr surovin. Zaměřte se především na celkový vzhled zeleniny – čerstvý lilek je lesklý a má zelenou stopku, která není vysušená. Při výběru si zkontrolujte slupku lilku – vyvarujte se plodů se skvrnami, ty totiž značí, že lilek není čerstvý a brzy se zkazí. Čerstvý lilek má slupku, která lehce pruží. Pokud tedy plod mírně stlačíte palcem, slupka by se měla vrátit do původního stavu. Lilek obecně by rozhodně neměl být příliš měkký, ani ale příliš tvrdý.

Jak vybrat vhodnou cuketu na gril?

Cukety vybíráme podobně jako lilky. Čerstvost této zeleniny se běžně pozná podle žlutě rozkvetlého květu. Přestože prodej takto vypěstovaného cukety je v zahraničí běžnou praxí, v České republice se cuketa s květem prodává jen zřídka. Při výběru cukety dejte přednost spíše větším plodům – menší jsou příliš vodnaté, a ty se pro grilování nehodí.

Grilování lilku a cuketyJak lilek a cuketu správně připravit pro grilování?

Zelenina na grilu patří mezi oblíbené a zdravé pochoutky, je proto nutné dodržovat správný postup, aby plody neztratily cenné vitamíny. Cuketu a lilek nejdříve nakrájíme na kolečka
o průměru zhruba 1 cm, vykrojená kolečka poté potřeme přiměřeným množstvím soli z obou stran. Takto připravenou zeleninu necháme tzv. vypotit zhruba 30 minut. Zelenina nejen pustí přebytečnou vodu, ale i hořkost, je proto nezbytné zeleninu po „vypocení“ osušit ubrouskem.

Jak zeleninu grilovat?

Připravenou zeleninu na gril můžeme libovolně dochutit, doporučuji například plátky pokapat olivovým olejem, zelenina tak dostane výraznější chuť. Plátky můžeme i různě okořenit, pozor však na přílišné množství soli, která v nepřiměřeném množství zeleninu vysušuje. Pokud chcete zeleninu na grilování naložit do marinády, je nutné, aby zelenina v připravované směsi byla alespoň 24 hodin. Samotná doba grilování se může u různých grilů lišit, v zásadě však platí, že grilování by mělo být rychlé, aby zelenina nepřišla o důležité minerální látky a stopové prvky. Obecně platí, že cuketu i lilek grilujeme zhruba 7-12 minut.


Zdroj, foto: TESCO
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Hromada zlaťáků