Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Griluji, griluješ, grilujeme a vybíráme gril

26. 06. 2018 | Škola vaření
Víme, jak je důležitá příprava. Víme, jaké si pořídit maso. Víme, jak ho naložit a jaké existují marinády.  Ale víme, podle čeho si vybrat gril a jak ho před samotným „grilovacím obřadem“ připravit?

Na každou příležitost a konkrétní náladu se hodí jiný gril. Proto vybírejte podle toho, jak moc času chcete strávit u grilu a kolik přípravou. Pro někoho je grilování obřadem, kdy přijdou kamarádi, vychladí se pivo, rozdělá se rituální oheň, nechá se rozhořet a „až pak“ se griluje. Pokud chcete mít pokrm rychle hotový, zvolte gril plynový, který se velmi snadno udržuje.

Na grilování s kamarády je vhodný gril na uhlí, protože ta chuť a vůně je nezaměnitelná. I na plynovém grilu však můžete s pomocí dřevěných pilin evokovat chuť dřeva. Můžete použít i štěpky z třešně, višně nebo jabloně, stačí je na chvíli namočit do alkoholu (aromatického rumu, nebo vodky), osušit je, zabalit do alobalu, alobal proděravět a dát je na plynový hořák. Balíček pilin začne „čadit“ a vyluzovat vůni a chuť dřeva.

grilováníVěnujte čas i přípravě grilu. Nedočkavci, kteří sypou dřevěné uhlí na gril a kladou na ně maso, jakmile trochu zahoří, dělají zásadní chybu. Když grilujete na dřevěných briketách nebo uhlí, trvá to alespoň půl hodiny až hodinu, než je gril připravený. Uhlíky nesmí být rudé, ani černé, ale šedivé. Riskujete pak divný zápach, který nemá nic společného s vůní grilu, a jídlo vám navíc může hořet.

Gril je správně tepelně připravený při teplotě nad 250 °C. Pokud k dispozici nemáte teploměr, položte nad gril ruku. V případě, že za dvě vteřiny musíte ucuknout, je to ono!

TIP!

Nevyhazujte popel z krbu, později se vám bude hodit. Umožní dřívější přípravu uhlíků.
Pokud máte gril na dřevěné uhlí, nevymetejte všechen popel pryč – pokud není znečištěný po nesprávném grilování olejem nebo zbytky potravin – a založte na něm druhou vrstvu.

Pokud máte k dispozici opravdu kvalitní maso, příprava zabere o to méně času. Dobré maso nemusíte příliš dlouho marinovat, stačí ho připravit několik hodin předem: nakrájet na souměrné tvary, přidat trochu oleje, bylinek nebo dobře namíchaného koření.

•    Připlaťte si za kvalitní maso. Marinová masa ze supermarketu chutnají všechna stejně, nepoznáte, jestli jíte kuřecí nebo vepřové. Marináda navíc zakrývá, jak je maso „vylepšené“ antibiotiky nebo křehčené vodou.
•    Když kupujete kvalitní hovězí na farmě nebo v místě, kde garantují původ daného masa, vybírejte z býčka, volečka nebo jalovičky, v žádném případě nekupujte maso z krávy. Tohle plemeno není určené na maso a nikdy ho na grilu neuděláte měkké.
•    Kvalitní - a na gril velmi vhodné - vepřové maso má tu vlastnost, že je „mramorované“. Maso prorostlé tukem se dříve považovalo za nedostatek, ale roštěná kotleta bez mramorování vám takový chuťový zážitek zkrátka nenabídne.
•    Mějte respekt k surovinám a negrilujte maso příliš dlouho. Pokud centimetr tlustý steak trápíte na grilu 20 minut, nezbude vám z něj víc než podrážka. Kuřecí spíž po půl hodině připomíná suché nitě, rybu po 30 minutách můžete rovnou vyhodit. Pokud si nejste jistí dobou přípravy masa, nastudujte si je a použijte teploměr. Vnitřní teplota vám napoví.
•    Nenechte se zmást tím, že máte k dispozici například grilovací směs na ryby nebo na kuře. Koření se vám dle svého složení hodí téměř na cokoliv a je to jen na vaší chuti.


 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles