Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hovězí abeceda: Víte jaké maso, je nejlepší na steak?

11. 07. 2017 | Škola vaření
Maso je považováno za nezbytnou součást vyváženého jídelníčku. Řeč je o hovězím mase bohatém na bílkoviny s nízkým obsahem tuku. Takové maso je plné vitamínů a minerálů potřebných pro správné fungování lidského organismu. Každý dobrý řezník by vám měl s výběrem vhodného kusu na steak poradit. Z krávy lze totiž na steak použít hned několik partií. Každý steak pak bude jiný, záleží na vaší chuťové preferenci.

Už v dobách měšťanské společnosti bylo zvyklostí mít svého řezníka, podobně jako holiče či krejčího. Navázat přátelský kontakt v masně je výhodou i dnes. Ve vybraných prodejnách maso-uzeniny narazíte na řezníky, kteří vám rádi pomohou vybrat vhodný kus masa pro vaše kulinářské umění. Není nutné vyhledávat výhradně maso z Argentiny, protože i zvířata chovaná v Česku jsou kvalitní, pobíhají na pastvinách a jsou podrobována pravidelným veterinárním kontrolám.

Nejlepší maso, jaké můžete koupit, je to lokální, které na váš stůl neputuje přes půl světa. Na našem trhu máme spoustu dlouhodobě prověřených českých dodavatelů s nejlepší pověstí. Jejich maso prochází přísnou kontrolou a má výbornou chuť. Čistota a zdravotní stav zvířat jsou na prvním místě.

Nenechte se odradit cizími názvy


Maso z jalovic a mladých býčků je považováno za nejlepší volbu. Vybírejte si mramorované maso, které je ideálním kouskem nejen na gril. Tenké linie a stopy tuku ve svalovině masa zajistí lahodnou chuť a šťavnatost. Rib Eye, neboli Entrecote, je označení pro steaky vykrojené ze střední části vysokého roštěnce a patří mezi ty delikátní. Jedná se o nejměkčí část hovězího po svíčkové. Libovější, ale méně křehký a jemný kus masa je Rump steak z horní části kýty tzn. květové špičky. Flank steak je jemňoučký kus masa ze spodní části pupku, charakteristický svou vyzrálou chutí.

Hanger steak, po česku „veverku“, seženete na řeznických pultech jen výjimečně. Jedná se o svalový úpon bránice. Za delikatesu to považují zejména Francouzi. Tento řeznický kousek je typický svou silnou chutí hovězí masa s tendencí k houževnatosti, peče se krátce na grilu nebo rozpálené pánvi.

Čerstvé maso rovná se tuhé maso


Všímejte si i zabarvení masa, hraje podstatnou roli ve stádiu zrání. Po porážce zvířete probíhají ve svalových vláknech biochemické procesy, při nichž maso získává požadované senzorické, technologické a kulinární vlastnosti. Dochází k odeznění posmrtné ztuhlosti, svalovina změkne, tuk se zpevní a maso je rovnoměrně křehké. Kvalitní řeznictví by měla nabízet masa vyzrálá, abyste si mohli vychutnat jeho specifické aroma a jemnost.

Každý druh masa se vyznačuje jinými vlastnostmi. Na rozdíl od vepřového masa se hovězí maso nevybírá podle růžovosti. Naopak je lepší jej kupovat, když je zbarvené do odstínů hnědé. To signalizuje, že je akorát vyzrálé a nebude po přípravě tvrdé. Správně by hovězí maso mělo zrát minimálně 14 dní.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !