Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Inspirace: 3+1 recept na zdravé a rychlé svačinky pro školáky

30. 09. 2014 | Škola vaření
Děti mají za sebou už polovinu prvního měsíce ve škole a vám možná již pomalu docházejí nápady, jaké svačinky jim s sebou připravovat. Dopolední svačinu pro školáky se nevyplatí podceňovat, měla by být chutná a také zdravá. V tomto článku vám přinášíme tipy na zdravé a pestré pomazánky, jejichž příprava vám nezabere mnoho času a zároveň budou vašim dětem chutnat.

Rybí tuk už není nutný

Na tuto pomazánku budete potřebovat 1 pórek, 1 větší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci lněného oleje a sůl podle chuti. Pórek najemno nakrájejte, mrkev nastrouhejte najemno, sýr, salám a vejce nahrubo. Směs zalijte jogurtem, přilijte olej a dochuťte solí. Pomazánka je vynikající s tmavým pečivem.

Lněný olej doplňuje do dětské stravy důležité omega-3 kyseliny. Jejich nedostatek v organismu se projevuje oslabenou imunitou, hyperaktivitou, ale i problémy s učením a únavou Dříve jsme při pravidelném doplňování omega-3 kyselin byli odkázáni téměř výhradně na rybí olej, který děti často nenáviděly pro jeho charakteristický pach i chuť. Lněný olej oproti tomu nezapáchá a jeho chuť je neutrální. Nejlepší vstřebatelnosti omega-3 kyselin z tohoto oleje dosáhneme ve spojení s tvarohem, jogurtem, ořechy či tvrdým sýrem. Nesmí se však upravovat tepelně.

Inspirace: 3+1 recept na zdravé a rychlé svačinky pro školákyPomazánka proti ztrátě energie

Pro přípravu pomazánky s ředkvičkami budete potřebovat 1 svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, 1 polévkovou lžíci lněného oleje, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení. Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit nasekanou pažitkou, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou cibulí.

Ředkvičky jsou zdrojem velkého množství vitaminu C a kyseliny listové. Nedostatek této kyseliny v naší populaci je bohužel více než častý. Jedním z jeho projevů může být například únava, ztráta energie nebo bolest sliznic v ústech.

Přírodní povzbuzení imunity

Ačkoli ani tato pomazánka není příliš časově náročná, je nutné s její přípravou začít večer předem. Čtyřicet gramů slunečnicových semínek spařte vařící vodou a nechte je přes noc odstát. Druhý den je sceďte a přidejte k nim nadrobno nakrájenou menší cibuli a stroužek česneku, které předtím opražte na olivovém oleji. Ke směsi pak přidejte jedno čerstvé a jedno sušené rajče. Zalijte menším rajčatovým protlakem, přidejte trošku soli, kapku citronové šťávy a lžíci lněné vlákniny. Vše rozmixujte tyčovým mixérem.

Rajčata jsou dětskému organismu prospěšná především svým obsahem vitaminu C a vápníku, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj kostí a zubů. Obsahují také zinek, jenž pomáhá v boji proti infekcím, a železo. To je v rajčeti až ve trojnásobné dávce oproti mléku.

Sladká variace pro malé mlsouny

I mlsným dětem můžete připravit zdravou svačinu. Budete pro ni potřebovat 100 g lískových ořechů, mletá vanilka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíci lněného oleje, 3 lžíce javorového sirupu a 1/2 lžičky citronové šťávy. Na pánvi začněte pražit ořechy. Jakmile začnou vonět, odstavte je a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte na menší části. Přilijte javorový sirup, oleje, citronovou šťávu a přidejte lněnou vlákninu. Směs opět pořádně promixujte a ochuťte mletou vanilkou.

Přidáním lněné vlákniny do této jemně sladké pomazánky zajistíte dětem normální průchodnost střev. Vláknina střeva mechanicky vyčistí a odvede z nich škodlivé látky. Čistá střeva jsou nejen pro mladý organismus velice důležitá – sliznice střev totiž může účinněji vstřebávat důležité živiny ze stravy.

Zdroj: Walramcom
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já dělám se svým mixérem supr mrkvovou pomazánku.. je zdravá a dětem moc chutnáSmajlík mám ji z jednoho receptu.. do mixovací nádoby vložím 75g mrkve a sekám 6 sekund; poté nasadím šlehací metličku a přidám lučinu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, sůl, mandle a šlehám cca 20 sekund.. může se přidat tvaroh nebo uvařené vejceSmajlík
ve svém Thermomixu dělám spoustu výborných pomazánek a mnoho dalšíhoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles