Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak naservírovat dětem rybu, aby jim chutnala

18. 09. 2014 | Škola vaření
Mnoho dětí v Česku stále nemá ve svém jídelníčku zařazené ryby. I přesto, že podle odborníků tuky mořských ryb obsahují mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Jaké jsou tedy důvody? Ryba podle některých dětem nevoní a nebaví je vybírat drobné kosti. V následujících odstavcích vám představíme, kdy začít rybu dětem podávat či třeba jak rybu připravit, aby si na ní děti pochutnaly. A na závěr vám přinášíme tip na chutný recept, který není náročný na přípravu.

Kdy dětem začít rybu servírovat

Podle odborníků by měly děti začít jíst mořské ryby nejpozději v půl roce života. Včasné zavedení rybích pokrmů totiž snižuje riziko alergie i na ostatní potraviny. Pokud děti poprvé ochutnají ryby příliš pozdě, podle odborníků na výživu je pak mnohdy odmítají i v dospělosti. Přitom ryby jsou důležitou částí stravy i v období těhotenství. Jejich maso je zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin, a ty jsou podstatné pro správný růst a vývoj dětí již od početí. Podle vědců z londýnské Imperial College existují studie, které potvrzují pozitivní účinky rybího tuku i na dětský mozek.

Mořské nebo sladkovodní ryby? A jak často?

Jak mořské, tak sladkovodní ryby jsou bohaté na bílkoviny. Ty mořské však mají více nenasycených mastných kyselin. Dětem i jejich rodičům doporučujeme jíst rybu dvakrát až třikrát týdně. Rybí maso totiž obsahuje prvky, které jsou pro děti i dospělé nepostradatelné. Jód a selen jsou důležité pro metabolismus hormonů štítné žlázy, vitaminy B6 a B12 zase pomáhají udržovat normální funkci nervů, imunitního systému či třeba krevního oběhu. Podle něj je také nutné dbát na pestrou stravu, která musí být pravidelná. Právě s tím přitom mají Češi problém. Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR z roku 2014 například více než 30 % jedenáctiletých dětí nesnídá, patnáctiletých dokonce až 55 %.

Naservírovat rybu tak, aby dětem voněla

Existuje mnoho způsobů, jak lze ryby připravit. Jádrem celé přípravy však je, aby ryba byla čerstvá. Pozor si dejte zejména na mražené rybí produkty, u nichž se podle odborníků mohou vyskytovat látky zvýrazňující chuť, konzervanty či třeba škrob. Když už zvolíte tento typ, vždy pečlivě projděte složení na obalu a pak nechte maso přirozeně rozmrazit. Pokud dětem vadí kostičky, které jsou u ryby přirozenou součástí, lze jim zakoupit i plátky, které kosti nemají.

Dalším stěžejním krokem je správná volba úpravy pokrmu. Proces přípravy rybího pokrmu pro děti by měl být co nejpřirozenější. Optimální úpravou ryby je její dušení, při kterém se v masu zachová nejvíce požadovaných látek. Dobrou alternativou je pak také mírné grilování, které je dnes velmi populární a vyhledávané. Pro potlačení rybí vůně, která některým dětem nevyhovuje, je vhodné zvolit bylinky či zeleninu. Chuťově pak lze ryby doladit marinováním.

K marinování lze použít citrónovou šťávu či ocet a jemně rozsekané bylinky, například zelenou petržel, kopr nebo pažitku. Marinujte asi hodinu před samotnou přípravou ryby. Při servírování na talíř je pak vhodné si s pokrmem trošku pohrát. Zeleninu lze například dětem vykrájet do tvarů kytiček či srdíček, z plátku ryby pak můžete jednoduchým ořezem vytvořit třeba auto.

Recept do vaší kuchařky – Dušená ryba se smetanou a houbami

Upravenou rybu osolíme a pokapeme citrónem. Rozehřejeme na pánvi máslo, asi dvě lžíce. Vložíme rybu a přikryjeme. Poté dusíme pět minut. Dušené ryby udržíme v teplotě. Na pánev vložíme na drobno nakrájenou cibuli, houby a petrželovou nať. Můžeme dochutit kořením, poté dusíme do měkka. Na závěr přilijeme zakysanou smetanou a převaříme. Dušenou rybu na talíři polijeme smetanovou omáčkou.

Zdroj: Nordsee
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík