Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak poznat kvalitní majonézu? Prostudovat etiketu se vyplatí

14. 03. 2017 | Škola vaření
Saláty, pomazánky nebo třeba chlebíčky se bez ní neobejdou. Ať si zastánci dietního stravování říkají, co chtějí. K Velikonocům a jaru majonéza prostě patří. Ale není majonéza jako majonéza. Co dělá ze světlé husté omáčky tu pravou kvalitní majonézu jako doma vyrobenou?

Obsah vaječného žloutku, oleje ale i dalších surovin, stejně jako vlastnosti majonézy, upravuje nová vyhláška Ministerstva zemědělství ČR. Důležitou surovinou pro výrobu klasické majonézy je kvalitní rostlinný olej. Jeho obsah se podle vyhlášky může pohybovat – v závislosti na druhu majonézy – mezi 50 až 85 %. Zatímco podle původní benevolentnější vyhlášky se výrobci mohli pohybovat v širokém rozmezí od 10 do 85 %. Takže nízkotučné produkty s obsahem tuku 10-49 % nemohou výrobci nazývat majonéza.
Žloutku musí být v majonéze minimálně 2 %, což je pro představu zhruba 1 vaječný žloutek na 1 kg majonézy.

majonézaCo musí obsahovat kvalitní majonéza?


Slepičí vaječné žloutky, rostlinný olej a ocet nebo jiné okyselující látky (například citrónová šťáva).
Obsah tuku se musí pohybovat v rozmezí od 50 do 85 %.
Obsah vaječného žloutku musí být minimálně 2 %, tzn. zhruba 1 vaječný žloutek na 1 kg majonézy.

Jak má vypadat kvalitní majonéza?


Chuť
– nakyslá, po použitých přísadách, bez cizích pachutí
Vůně – mírně nakyslá, případně po použitých přísadách a koření
Konzistence a barva – v závislosti na obsahu oleje, pastovitá, krémovitá až polotekutá, stejnorodá hmota, olej neoddělen, menší vzduchové dutinky přípustné


V dnešní době se stále více spotřebitelů zajímá o původ a složení výrobků. Jsou poučení a záleží jim na tom, co kupují a jedí. Kromě velikosti balení a ceny majonézy je zajímají podrobné údaje uvedené na etiketách včetně nutričních údajů, obsahu alergenů a dalších detailů. A na to samozřejmě reagují i producenti.

A jaké majonézy nám chutnají?

Chuťové preference se v rámci Evropy znatelně liší. Češi milují majonézu světle žluté barvy s charakteristickou čistou navinulou vůní a s jemnou, přiměřeně hustou konzistencí – ani moc řídkou, ani moc hustou. Chuť by měla být trošku nasládlá, navinulá, na konci jemně kořeněná, bez cizích pachutí. Například německé majonézy se nám zdají příliš kyselé, protože obsahují hodně octa.
Samostatnou kapitolu tvoří majonézy vyráběné ze slunečnicového oleje. Jsou typické zejména pro jih Evropy a Balkán. Jejich senzorické vlastnosti jsou daleko od toho, co my považujeme za standard.

Zdroj, foto: Spak
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle