Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se stoluje v Indii

21. 09. 2010 | Škola vaření

V Indii snad není nic obyčejné. Ženy chodí zahaleny do pestrobarevných sárí, bohové jsou zde uctíváni tancem, namísto tichou modlitbou, a pokud je někde nabízeno jídlo, rozhodně nestačí prostě sednout ke stolu a jíst…

Jak se jídlo podává

Pravý indický oběd rozhodně není určený pro malé žaludky. Obvykle se skládá z masového a rybího chodu, zeleninových a ovocných příloh, jogurtu jako další přílohy a nějakého sladkého jídla. A to nepočítám ještě řadu drobných pochutin a příkrmů.

Všechny chody se nosí na stůl najednou na velkých předehřátých podnosech, aby se jídlo udrželo déle teplé. Všichni stolovníci si nabídnou, na co mají v daný okamžik zrovna chuť. Žádné pořadí chodů se zde nedodržuje, ale slušnost je ochutnat od každého jídla malý kousek. Méně majetné rodiny používají místo podnosů banánové listy.

Při jídle se místo příborů používají pouze prsty pravé ruky (dlaně se nesmí zašpinit), protože levá je považována za nečistou. Někdy se k nabírání tekutých omáček používají chlebové placky, které mohou sloužit i jako pohotové mističky.

K dochucení vydatného oběda slouží mnoho druhů čatní, čalamád, omáček nebo kečupů, které se na stůl kladou v malých mističkách, do kterých se přímo namáčejí kousky pokrmu. Také je možné trochu pochutiny z mističek odlít a vmíchat ji třeba do oblíbené rýže.

Podávání nápojů má také svá specifika. Před jídlem Indové obvykle nepijí, protože by si tak snížili chuť k jídlu. Naopak pití během jídla chuť k jídlu povzbuzuje. Po jídle se opět nedoporučuje alespoň hodinu pít, jinak se příliš rozředí žaludeční šťávy a jídlo bude hůře stravitelné. Obvyklou tečkou po obědě jsou ořechy a sušené ovoce. Tradičním nápojem je pramenitá voda a kořeněný jogurtový nápoj – lassi, i když dnes se i v Indii rozmáhá evropský zvyk zapít výtečný oběd čajem nebo kávou.

Jak se stoluje

Indové neznají židle. Okolo nízkých stolů se sedí nebo klečí na pestrobarevných kobercích. Někdy můžete narazit i na nízká sedátka a o něco vyšší stolky, na které se klade jídlo, ale klasický jídelní stůl a židle v Indii zkrátka nenajdete. Tradičním materiálem pro výrobu jídelních stolků je dřevo, mramor nebo kámen, jídlo na takových stolcích prý lépe vypadá i chutná.

Stůl, na kterém leží pokrmy, by měl být barevně ale vkusně vyzdobený vyšívanými utěrkami, ubrusy a dekorativním nádobím. Povzbuzuje to prý chuť k jídlu. Někdy se na stole mezi talíři objevují i čerstvé květiny.

Trochu zarážející může být pro náhodného návštěvníka pořadí, ve kterém indičtí muži a ženy jedí. První jsou na řadě muži, kteří mezi sebe často přijímají dospívající a dospělé chlapce. Ženy (i když si s přípravou jídla daly nejvíce práce) a děti jedí až později a obvykle někde v ústraní. Naštěstí v indických restauracích a veřejných jídelnách tento zvyk neplatí a nemusí ho dodržovat ani turisté, kteří do této krásné a exotické země náhodou zavítají…

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 

Foto: Sárí.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík mě se článek také líbil, je to pro nás exotické....
Někde jsem dokonce četla, že země, které používají při každodenním vaření exotické koření, tak lidé netrpí dýcha. problémy, astmaty a podobně.....protože to koření funguje jako přírodní čištění dých. cest.
Obrázek uživatelky
profil
co třeba příště nějaké indické recepty ? Smajlík Ráda bych něco zkusila.
Obrázek uživatelky
profil
Mrkla jsem se přes link na další sárí a šperky. Moc pěkné. Bohužel pro život dost nepraktické Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík to je název,.. to bych si nedala už podle toho jak se tomu říkáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles