Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se vyznat v luštěninách

11. 09. 2015 | Škola vaření
Víme, že jsou luštěniny zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku, ale které jsou vhodné při sportu, pro maminky nebo při redukční dietě? Jak se v nich vlastně vyznáme a co přináší našemu tělu? Všechny luštěniny jsou přirozeně bezlepkové a rozhodně stojí za naši pozornost.

Hrách zelený a žlutý

U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy. Sušená semena jsou ceněna zejména pro svůj vysoký obsah vitamínu A a vitamínu skupiny B. U nás jsou k dostání dvě odrůdy, zelená a žlutá. Není mezi nimi chuťově velký rozdíl a obě se stejně dlouho vaří. Hrachem je možno také zahušťovat polévky, zeleninová jídla či připravovat pomazánky. Hrách je jedna z nejznámějších luštěniny, již naše prababičky jej hodně využívali v kuchyni, proto je vhodný pro vyšší věkové skupiny, které jsou na tento druh zvyklí. Je třeba zdůraznit, že by měl byt ve stravě zařazen pravidelně.

Hrách zelený a žlutý, 1377 kJ/323 kcal
Pomáhá při prevenci proti rakovině, cholesterol, zácpu, pročištění organismu.
Hlavně je určen pro seniory.

čočka

Cizrna

Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Cizrna se doporučuje zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. Tato luštěnina je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.

Cizrna,    1525 kJ/364 kcal
Pomáhá na cholesterol, zácpu, nervovou soustavu, stres a deprese
Hlavně je určena pro těhotné ženy


Čočka hnědá a tmavozelená

Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, obě látky, pomáhají předcházet chudokrevnosti. Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných plodin. Opět je vhodná pro seniory, kteří ji velmi dobře znají.

Čočka hnědá a tmavozelená, 1866 kJ/446 kcal
Pomáhá na chudokrevnost.
Hlavně je určena pro seniory.

Čočka červená

 Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce (i jiných luštěninách) se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve, díky tomu doporučuji sportovcům čočku jako například rychlou odpolední svačinu. Rovnoměrně uvolňování glukózy je důležité také pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.

Čočka červená, 1325 kJ/312 kcal
Pomáhá na hubnutí, rovnoměrné rozložení glukózy
Hlavně je vhodná pro diabetiky, sportovce, miminka, kojící matky.

Fazole

Fazole obsahují 24 - 30 % kvalitních rostlinných bílkovin. Bylo zjištěno, že nejlépe stravitelné jsou bílkoviny černé fazole, následně červené a nakonec bílé. Fazole má nízký glykemický index, vysoký obsah vlákniny a tudíž zasytí na dlouhou dobu. Je tedy vhodný při redukčních dietách, pro cvičence, kteří redukuji svoji hmotnost.

Fazole, 1375 kJ/327 kcal
Pomáhá při hubnutí.
Hlavně jsou určeny pro sportovce a dietáře.

Doporučení:

Pravidelným používáním luštěnin předejdete nadýmání a vaše tělo si zvykne na lepší využití látek v luštěninách obsažených.
Luštěniny je vhodné před vařením namáčet.
Používejte čerstvé nikoliv konzervované luštěniny.
Pro snížení nadýmání vařte luštěniny z bylinkami.

Zdroj: Menu Gold
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Chudinky luštěniny jsou v tom nevinně! Smajlík Častěji za to může sedavé zaměstnání! "Při sedavém způsobu života je významně snížena peristaltika střeva, což prodlužuje dobu pobytu tráveniny ve střevě." zdroj: http://galenus.cz/clanky/rejstrik/meteorismus
Obrázek uživatelky
profil
Miluju čočku na kyselo a fazolky na smetaně nebo na paprice. Je to jednoduché, rychlé a moc dobré. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles