Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně skladovat víno

10. 09. 2013 | Škola vaření
V dnešním světě existuje nepřeberná škála různých druhů vín. Liší se typem, složením odrůd, technologickým postupem výroby, úrovní kvality i účelem, proč byla vyrobena. Některá vína jsou přímo vyrobena k okamžité spotřebě, jiná jsou vyrobena záměrně tak, aby své dokonalosti dosáhla až po čase zrání. Může to být přímo v sudech nebo v láhvích ve sklepích vinařství či v soukromém sklepě k radosti majitele. Základní informace o skladování vína vám prozradí odborník Filip Jantač.

Proč vůbec skladovat víno

Nejprve se zamysleme nad tím, proč skladujeme víno. Odpověď bývá často prostá: Nejčastěji je to proto, že chceme mít zásobu pro každou příležitost. Správný výběr vína je totiž celkem věda. Ke každé události se hodí jiné víno. Jiné otevřete k lehké večeři s rybou, jiné při vydatné večeři s červeným masem. Také zvolíte jistě jinou lahev při rodinné sešlosti či při návštěvě šéfa, který je milovníkem vína. Konzumace vína rozhodně není monotónní záležitost, proto pokud máte víno rádi a chcete si jej řádně vychutnat ve všech jeho vůních a barvách, je na čase naučit se ho správně skladovat.

Jak se správně skladovat vínoJaká vína jsou vhodná ke skladování

Ke skladování se nehodí každé víno. Je třeba rozlišovat mezi víny běžnými a lacinějšími, tedy tzv. stolními, která bývají lehčí, bez kvalitního korkového uzávěru a s vyšší nebo naopak velmi nízkou kyselinou. Taková vína se ke skladování nehodí. Vzhledem k tomu, že skladování vína není tak docela zadarmo, je dobré se nad výběrem lahví ke skladování trochu více zamyslet. Obecně platí, že nejvhodnější ke skladování jsou vína, o kterých se již podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučena pro skladování, vína od prověřených a renomovaných vinařů, vína z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem, vína doporučená vaším obchodníkem, vína správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.

Kde a v jakých podmínkách vína skladovat

Ve chvíli, kdy máme vybraná vhodná vína k archivaci, přichází na řadu otázka, kde je skladovat. Ideální je skladovat vína ve speciálním sklepě, v němž by se podmínky měly blížit podmínkám ideálním. Ideální teplota by měla být  mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65%. Víno dále vyžaduje temnotu a nesmíme zapomínat ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve stále namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch.

Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, přichází na řadu speciální chladící vinotéky s nastavitelnou teplotou. Zde se uskladňují vína za podmínek, které si sami zvolíte. U vinoték je pak možné nastavit teplotu rozdílnou pro vína bílá a červená. Vinotéky mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o obsahu vinotéky, aniž byste narušovali vnitřní prostředí.

Další často užívanou možností je pronájem vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.

Jak se správně skladovat vínoPřehled správné teploty vín

Druh vína/Doporučená teplota
Sekty, šumivá, Champagne    6 – 9°C
Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká    9 – 11°C
Mladá červená, lehká a ovocná    10 – 12°C
Velká, silná bílá vína    10 – 12°C
Elegantní červená    12 – 14°C
Velká těžká červená    14 – 16°C
Červená s vysokým taninem    18 – 20°C
Likérová vína, portská, Sherry    13 – 15°C
Nezapomínejte, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2°C.

Jaká je životnost vín

Vybraná vína určená k archivaci vydrží i několik desítek let. Naopak vína určená k okamžité spotřebě byste archivací znehodnotily. Lehká růžová a bílá stolní vína jsou určena ke konzumaci přibližně do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína pak do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.
 
Zdroj, foto: Global Wines

Další fotografie ke článku Jak správně skladovat víno:

Jak správně skladovat víno
Jak správně skladovat víno
Jak správně skladovat víno
Jak správně skladovat víno
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek