Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat mošt a džus

9. 11. 2014 | Škola vaření
Legislativa nezná pojmy mošt a džus, označuje je jako ovocnou šťávu a ovocnou šťávu z koncentrátu, což jsou názvy, které najdete na etiketách. Džus přitom musí splňovat stejné senzorické, chemické a fyzikální vlastnosti jako mošt. Z toho důvodu by neměl být ochuzen o přírodní aromatické látky, které jsou odpařovány při výrobě koncentrátu. Ani jeden z nápojů nesmí být naředěn vodou a šťáva musí být stoprocentní. Podle čeho se při výběru jablečných džusů a moštů orientovat?

Stoprocentní džusy a mošty musí informaci o 100% obsahu ovoce uvádět na viditelném místě a většinou tak i činí. Mnohé krabice se však jako džusy snaží vypadat, ale skutečný obsah ovocné složky je mizivý. Takové produkty obsahují hlavně vodu a cukr. Je proto třeba věnovat pozornost označení, které bývá uvedeno na etiketě malým písmem na boku.

Jedná-li se o ovocnou šťávu či ovocnou šťávu z koncentrátu, jde o mošty a 100% džusy.

Jde-li o nektar, podíl ovocné složky se pohybuje od 25 do 50 % podle toho, jaké bylo Jak vybrat mošt a džuspoužito ovoce (ovocná šťáva je tedy naředěna vodou, případně jsou do ni přidány i cukry). V nektaru z jablek musí být 50 procent ovocné složky.

Je-li výrobek označený jako ovocný nápoj, jedná se pouze o ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z ovocných šťáv nebo jejich koncentrátu, obsah ovocné složky bývá minimální. My jsme například narazili na výrobek se šťavnatými jablky na obalu s velkým nápisem Jablko, ale podíl ovocné šťávy byl pouhé 4 %. Následoval dlouhý výčet složení, což je další důvod k ostražitosti - 100% džusy a mošty obsahují zpravidla jen ovocnou šťávu, která v případě džusů pochází z koncentrátu.

Zatímco u džusů vyráběných z koncentrátu existuje poměrně velká šance, že do něj výrobce nedodá zpět aromatické látky, které byly při jeho výrobě odstraněny (v našem testu chyběly tyto látky 6 z 11 džusů), mošty jsou z tohoto pohledu v pořádku. V jejich případě nedochází při výrobě k odpařování vody (koncentraci), nepřicházejí tedy ani o těkavé látky, které jsou přirozenou součástí jablečné šťávy.

Při zpracování jablek může dojít k jejich nedostatečnému vytřídění a ke spotřebiteli se pak dostane mošt či džus s patulinem, což je mykotoxin, který produkuje plíseň napadající jablka. Přestože náš test odhalil nejvyšší obsah patulinu v moštu, objevit se může také v džusech.
 

Čeho si všímat

Způsob balení - pro mošty i džusy platí, že přímé světlo a dlouhé skladování ubližuje jejich senzorickým vlastnostem. Výrobci proto nejčastěji balí džusy do krabic, někdy je však najdete jen v průhledných plastových lahvích. Mošty často míří do speciálních pytlů v krabicích, přímo do krabic nebo do tmavých lahví ze skla.

Konzervanty
- džusy a mošty se pasterizují, tedy zahřívají na teplotu zhruba 80 stupňů Celsia, aby se zabránilo šíření patogenních mikroorganismů. Tím se konzervují a prodlužuje se tak jejich trvanlivost. Proto se běžně obejdou bez chemických konzervačních látek.

Zakalenost
- mošty bývají kalnější než džusy, rozdíly mohou být patrné i mezi jednotlivými mošty - zakalení závisí na druhu jablek i zpracování a na kvalitu nápoje nemá vliv. Kal většinou sedimentuje, dobře vidět je jen u moštů ve skleněných lahvích.

Zdroj: dTest
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles