Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat vhodné maso pro grilování?

22. 05. 2015 | Škola vaření
Základem každého správného grilování jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Pro grilování je obecně vhodnější tučnější maso, které obsahuje tukovou vlákninu, a maso je tak křehčí. Tuk zároveň slouží jako přírodní aroma a dodává masu správnou vůni a chuť. Důležité také je, aby maso bylo vyzrálé.

Zralost masa si mohou zákazníci sami ověřit – veškeré informace o stáří a době zrání by, v případě baleného masa, měly být uvedené na etiketě. Pokud zákazníci kupují maso přímo u řezníka, měli by se zaměřit hlavně na jeho barvu. Mladší kousky jsou světlejší, starší naopak tmavší. Zákazníky také často vybízím, aby si maso takzvaně osahali. Na vyzrálém a kvalitním mase totiž zůstanou otisku prstů.

Jaký druh masa se pro grilování hodí nejvíce?

Grilovat můžeme v zásadě jakýkoliv druh masa, od ryb až po jehněčí. Osobně na grilování doporučuji hovězí maso, zejména vyzrálé (někdy se můžete setkat také s označením stařené), které vyniká svou křehkostí. Takové maso by v chladicích boxech mělo viset až dva měsíce po porážce. Pokud vyzrálé maso nemáte možnost sehnat, můžete určité křehkosti docílit přidáním kyselých ingrediencí (například pokapáním citronovou nebo ananasovou šťávou).

Jak vybrat vhodné maso pro grilování?Jak maso zpracovat před grilováním?

Pokud chcete docílit opravdu vynikající chuti masa, doporučuji maso naložit do připravované směsi ideálně na 24 hodin před tepelnou úpravou, nejméně však na tři hodiny. Některé druhy masa, například jehněčí, ale správnou chuť marinády získají až po dvou či třech dnech v nálevu. V žádném případě nedoporučuji maso před grilováním naklepávat, nebo jej dokonce rozmrazovat v mikrovlnce. Maso samozřejmě negrilujeme zmrzlé, ale musí samovolně rozmrznout při pokojové teplotě, aby neztratilo svoji chuť. Častou chybou zákazníků je, že maso před grilováním solí. Takový způsob úpravy rozhodně nedoporučuji, jelikož sůl maso vysušuje. Pokud chceme maso solit, rozhodně až po tepelné úpravě. Maso skvěle dochutí také například čerstvé bylinky.

Jak maso správně grilovat?

Před grilováním je nezbytné především očistit gril. Pouze drátěnkou bez jakéhokoliv saponátu. Maso předtím, než jej položíme na gril, musíme také správně osušit – zejména jedná-li se o ryby. Při grilování by se zákazníci měli vyhnout používání oleje, který způsobuje nepříjemné kouření z grilu. Vynecháním oleje uděláme službu nejen svému zdraví, ale i chuťovým buňkám – maso bude křehčí a zdravější.

Co se týče doby grilování, každý druh masa samozřejmě vyžaduje jinak dlouhou dobu. Nejdéle trvá příprava kuřecího steaku – zhruba 45 minut. Nejméně naopak příprava ryb, které lze připravit již za necelou čtvrthodinu. Maso by se mělo na grilu otáčet pouze jednou, zajistí se tím stejnoměrná šťavnatost a propečení. Maso ale nedoporučuji v průběhu grilování příliš propichovat, s každým propíchnutím zbytečně vytéká šťáva, která masu dodává správnou chuť


Zdroj, foto: TESCO
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !