Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní bylinky do polévek

11. 04. 2011 | Škola vaření
První jarní byliny na zahrádce pohladí duši, potěší oko a dokonce prospějí našemu zdraví. Mezi ty nejznámější, bez kterých se příprava různých polévek neobejde a které právě na jaře zpestří náš jídelníček, patří: libeček, petrželová a celerová nať, pažitka a také kopr. Dodávají polévkám příjemnou chuť, voní, obohatí je o cenné vitamíny a minerální látky. Do polévek je přidáváme čerstvé, nadrobno nakrájené.  

Libeček

Libeček je trvalka, která při dobrých podmínkách dorůstá do větší výšky a během několika let se mohutně rozroste. Bylinka má ráda vlhčí půdu, slunce nebo polostín. Rozmnožuje se jednoduše ze semen, která se vysévají na jaře.  Libeček patří mezi výborné koření, které připomíná chutí maggi. Pro svou příjemnou chuť listů by neměla chybět tato bylinka v žádné zahrádce. Čerstvé listy nadrobno nakrájené jsou výborným kořením do polévek a ostatních pokrmů.  Nejraději ho používáme čerstvý, ale jeho nať můžeme navíc zmrazit nebo usušit pro pozdější použití. Natě libečku sušíme zavěšené v kytičkách na suchém a dobře větrném místě. Po usušení je skladujeme ve vzduchotěsných uzavíratelných skleněných nebo keramických nádobách, mimo dosah slunečních paprsků, někde do temnější části místnosti. Libeček má příznivý vliv na naše zažívání. Zlepšuje trávení. Pomáhá při nechutenství, podporuje chuť k jídlu.

Petržel

Petržel patří mezi koření, bez kterého se žádná hospodyňka neobejde. Využívá se podstatně celá rostlinka. Do polévek dáváme nadrobno nasekanou petrželovou nať i kořen. Bylinka obsahuje 85 % vody, minerální látky, zejména železo, provitamin A a vitamíny skupiny B. Listy obsahují velké množství kyseliny listové. Hlavní účinnou látkou petržele jsou silice. Tuto bylinku můžeme pěstovat přes zimu v bytě. Na pěstování můžeme použít obyčejný květináč, nebo s otevřenými prostory, který je k tomuto pěstování přímo určený. Na jarní zahrádku vyséváme petržel ze semen. Petržel povzbuzuje chuť k jídlu. Podporuje trávení. Pomáhá při nemocech ledvin a močového měchýře. Je výborným prostředkem na pročištění pleti. Působí dobře na cévy a snižuje krevní tlak.

Celer

Celer je rostlinka, která má výrazné aroma. Na jarní zahrádku si ho můžeme nasadit ze semen, nebo koupit malé sazeničky v zahradnictví. Do polévek se používá nať a také nadrobno nakrájený kořen. Celer obsahuje spoustu vitamínu C, ale i vitamín A, B, E a K. Z minerálních látek je v této bylině zastoupen především draslík, vápník, železo a mnoho dalších. Tato bylinka obsahuje látky, které  odpuzují bakterie a plísně. Celer je také cennou léčivkou. Podporuje zažívání. Pomáhá při zácpě. Působí především detoxikačně na náš organismus. Posiluje nervovou soustavu. Rozpouští hleny při rýmě, snižuje krevní tlak a působí dobře na cévy. Je vhodný pro diabetiky. Prospívá vlasům i pokožce. Celerovou nať stejně jako libeček dáme sušit co nejdřív po nasbírání. Natě celeru sušíme zavěšené v kytičkách na suchém, dobře větraném místě.

Pažitka

Pažitka určitě právem patří do bylinkové kuchyně. Obsahuje mnoho vitamínu C a je nejlepší ji použít do polévek čerstvou. Při zmrazování a sušení ztrácí mnoho vitamínů. Kromě polévek má pažitka široké uplatnění v kuchyni. Tato pikantní bylinka výborně ochutí vaše polévky. Pro sušení a zmrazování se šťavnaté listy pažitky příliš nehodí... Obsahuje velké množství éterických olejů, které  podporují trávení  a ovlivňují krevní tlak. Pažitku můžete vysévat na záhon koncem jara. Můžeme ji pěstovat také doma v květináči.

Kopr

Kopr je výborná aromatická bylinka, v kuchyni se používá nať i listy. Je cenným zdrojem vitamínu C, A a také minerálních látek, zejména vápníku a fosforu. Kopr nejčastěji přidáváme do mléčných polévek a omáček. Na zahrádku kopr vyséváme na jaře. Můžeme ho také pěstovat doma v květináči nebo truhlíku. Na pěstování si vybírejte odrůdy, které nejsou příliš vysoké. Kopr užíváme nejraději čerstvý, ale můžeme ho také mrazit a sušit. Mrazením a sušením ztrácí kopr své výrazné aroma. Použijte mladé bylinky ještě předtím, než začnou kvést. Snítky kopru pověste v malých kytičkách do stínu. Po usušení uskladněte v dobře uzavíratelných nádobách, chráněných před sluncem. Tato bylinka působí dobře na cévy, snižuje krevní tlak. Podporuje trávení a chuť k jídlu. Působí dobře na dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání.


 První jarní bylinky dodávají polévkám příjemnou chuť a výrazné aroma.

Marta
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
copak jsem krááálííík ????
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles