Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní zeleninové saláty

1. 05. 2011 | Škola vaření
Na jaře využijeme čerstvou zeleninu a bylinky na přípravu nejrůznějších salátů, které obohatí a zpestří náš jídelníček. Syrová zelenina obsahuje spoustu vitamínů, vlákniny a nerostných látek. Zeleninové saláty si zachovávají své výživné i chuťové vlastnosti.

Salát můžeme připravit z jednoho druhu zeleniny nebo pestrý míchaný.  Dokonalá harmonie barev a chuti přijde vhod v jarním období. Dříve se saláty podávaly jako příloha k masitému pokrmu. Dnes patří mezi samostatný hlavní chod. Zeleninu na salát krájíme keramickým nožem, abychom nezničili cenné vitamíny. Na přípravu jarního salátu můžete použít zeleninu a bylinky z vlastní zahrádky. Mezi první jarní zeleninu patří ředkvičky, jarní cibulka, listový salát, špenát, mrkvička a také bylinky, petržel, kopr, pažitka, bazalka a šťovík.  Zeleninu na salát musíme mít vždy čistě vymytou, očištěnou a nakrájenou. Můžeme ji krájet na malé čtvrtky, nudličky nebo kolečka.

Z první jarní  zeleniny si můžeme udělat salát ředkvičkový, špenátový, listový hlávkový, nebo ledový, salát z jarní cibulky, mladé mrkvičky a čínského zelí. Do zeleninových salátů můžeme přidat také nakrájenou červenou cibulku, která vypadá v  salátu velice dekorativně. Cibulka má příjemně nasládlou chuť.

Zálivka na zeleninový salát

Salát se vždy přelije zálivkou, aby osvěžil a získal na chuti. Zálivku použijeme před podáváním, aby listy zůstaly křehké. Jinak by listy v zálivce zvadly a salát by ztratil na své chuti. Klasická zálivka obsahuje olej, sůl, špetku cukru a soli. Do octové zálivky můžeme pro změnu přidat lžičku tekoucího medu. Zálivku vždy předem promícháme nebo rozšleháme metlou. Do zálivek přidáváme nejčastěji olivový olej, který je do zeleninových salátů nejvhodnější.  Ocet můžeme použít ovocný, vinný nebo balsamico, kterému se dává přednost pro jeho sladkou a aromatickou chuť. Hotový salát s marinádou promícháme  jemně rukama nebo dřevěným náčiním. Marinády na zeleninové saláty děláme také bylinkové. Velkou oblibu si  získávají zálivky z mléčných výrobků - jogurtu nebo zakysané smetany.

Saláty jsou přímým zdrojem všech látek, které nám na jaře pomohou k vitalitě. Jsou zdravé, lehké a křehké. Mají výbornou chuť  a jsou bohatým zdrojem vitamínů. Salát přijde pokaždé vhod, příjemně nás osvěží a navíc je rychle hotový. Může být servírován jako příloha, dezert nebo hlavní chod.


Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dostala jsem od kolegyně salát ze skleníku. Je to nebetyčný rozdíl proti kupované zelenině.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda samotné i jako přílohu k jídlu a v létě navíc dobře osvěží a poslouží klidně jako jídlo hlavníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jo-jo zeleninka není na to utrhnout si pěkně čerstvou ze zahrádky mnam ,mnam máme mocSmajlík rádi
Obrázek uživatelky
profil
Saláty mám ráda už se těším až budou na zahrádce, ty z obchodu nemusím
Obrázek uživatelky
profil
saláty mám taky rádaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles