Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je pivo k rybě hřích? Aneb jak správně vybrat nápoj k rybímu pokrmu

19. 03. 2015 | Škola vaření
Odborníci často informují o nenahraditelných živinách, které pro lidský organismus rybí pokrmy představují. Ryby bychom podle výživových specialistů měli konzumovat dokonce až 3x týdně. Konzumace rybího masa však podporuje vylučování většího množství vody a solí z organismu a je proto třeba tyto pokrmy spojit také s dostatečným příjmem tekutin.

Čím ale rybí pokrmy zapíjet, abychom chuť křehkého rybího masa podpořili? A které nápoje se naopak k rybě nehodí vůbec? To vše objasníme v následujících odstavcích.

Konzumací ryb získáváme důležité živiny, ale máme žízeň

Říká se, že s rybou si kupujeme kousek svého budoucího zdraví. Rybí maso totiž obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, kvalitní tuky a také důležité vitamíny a minerály. Odborníci proto doporučují konzumovat ryby 2x až 3x týdně a střídat jak sladkovodní, tak i mořské. Vynechávat bychom neměli ani tučnější makrely, tuňáky či lososy, které obsahují více omega-3 nenasycených mastných kyselin. Důležitý je však při konzumaci ryb i dostatečný příjem tekutin.

Je pivo k rybě hřích? Aneb jak správně vybrat nápoj k rybímu pokrmuPři konzumaci jídla složeného převážně z rybího masa se totiž z těla vylučuje více vody a solí. Tělo si chybějící živiny nahrazuje z tělních zásob a dostavuje se pocit žízně. Které nápoje jsou však k rybám nejvhodnější? Prvním měřítkem je teplota moku. Ta by měla být chladná.

K pokrmům z mořských ryb vynechejte červené víno

Jak u pokrmů ze sladkovodních, tak i mořských ryb, je obvykle doporučováno víno. Gurmáni k rybám nejčastěji doporučují bílé, které se dále vybírá dle druhů ryb a dle tepelné úpravy. V současnosti však nejsou výjimkou ani vína  červená, která se dříve podávala výhradně k červenému masu. Červenému vínu bychom se však měli vyhnout u mořských ryb. Při výběru vína je dobré vždy pamatovat na to, že u mořských ryb je vyšší koncentrace soli. Kvůli tomu se u těchto ryb vyhýbáme tříslovinám, které jsou obsaženy v červených odrůdách vín. Sůl a třísloviny se navzájem ovlivňují, vzniká hořká chuť a mohou tak dojem z rybího pokrmu úplně zničit.

Chardonnay, ryzlink nebo šampaňské?

U většiny rybích pokrmů v České republice dominují bílá, případně šumivá či růžová vína. K jemným rybím pokrmům například z tresky se hodí lehká, suchá bílá vína na bázi sauvignonů, suchých ryzlinků či veltlínů. Pokud se rozhodneme pro hutnější a tučnější ryby jako jsou tuňák či losos, je vhodné volit spíše odrůdy vín jako je Rulandské šedé či burgundské Chardonnay. Zapomínat nesmíme ani na stále oblíbenější mořské plody.

K humru, krabům, ústřicím nebo langustě se výborně hodí šumivá vína, kupříkladu Prosecco či kvalitní šampaňské, dále třeba Chablis nebo dobře vychlazené rosé. Ke grilovanému humru ladí Brunello di Montalcino. Kalamáry nebo pokrmy z mušlí je pak možné vhodně doplnit jasně červeným vínem burgundským. Pokud se rozhodnete pro červené víno, vyhněte se plným a těžkým jídlům. Lehká červená vína, třeba Rioja nebo Dornfelder, se ale dají vhodně zkombinovat s grilovaným tuňákem nebo mečounem.

S pivem si rybu nevychutnáte, zkuste raději minerálku

Čechy často k rybímu pokrmu vábí vedle vína také pivo, které je v tuzemsku značně populární. Milovníky zlatého moku však od pití při konzumaci spíše odradíme. Ačkoliv se výborně hodí ke smažené variantě ryby nebo k pečenému kapru, kvůli specificky nahořklé chuti nápoje si řada lidí jemnou chuť ryby správně nevychutná.

Velmi příjemná a vhodná je však tradiční chlazená minerálka nebo sodovka. Volit bychom měli spíše neslazené varianty, které mají neutrální chuť. Pokud jsme zvyklí na sladší nápoje, přidáme sirup, ale jen v takovém množství, že lze jen nepatrně cítit nasládlou příchuť. Příliš sladká chuť by opět kazila celkový dojem z rybího pokrmu. Tato zásada platí i v případě již hotových slazených nápojů. V restauraci si lze ve většině případů například objednat džus naředěný s vodou, který je rovněž vhodnou alternativou.

Zdroj: Nordsee
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka