Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je sůl opravdu nad zlato ?

21. 11. 2006 | Škola vaření

Na první pohled taková jednoduchá kuchyňská potřeba: SŮL. Z české pohádky Sůl nad zlato všichni dobře víme, že sůl je nad zlato. Ale co na to moderní lékařství? Odborníci tvrdí, že když jí je moc, nesvědčí našemu zdraví.


V gastronomii je sůl zařazena mezi chuťové přísady, společně například se sojovou omáčkou. Mnozí lidé si myslí, že sůl je koření i přesto, že neobsahuje žádné výživné látky a ani nemá žádnou energetickou hodnotu.


Když pračlověk začal pěstovat zeleninu a omezoval konzumaci syrového masa a krve, potřeboval něco na dochucení a tím pro něj byla právě sůl. A díky zvýšené spotřebě se s ní velice brzy začalo obchodovat.


Výroba

Kuchyňská sůl se vyrábí z minerálního chloridu sodného a získává se dvojím způsobem: Mořská sůl odpařováním mořské vody a sůl kamenná se těží v solných dolech. Některé druhy solí, které jsou na našem trhu k dostání, jsou obohaceny dalšími minerály – vápníkem sírou, jódem, nebo jsou dokonce ochuceny pro zpestření našeho jídelníčku – sušeným česnekem, celerem apod. Hlavně v asijské kuchyni se pak používá náhražka soli – glutamát sodný (MSG).


Solné květy pro labužníky

Cenově nejdražší sůl s podtitulem – Fleur de sel = solné květy, je prý nejlepší sůl na celém světě. Krystaly podobné květům se sbírají na francouzském pobřeží u městečka Camargue. 125 g těchto solných květů stojí asi 200,- Kč. Oblíbené jsou také ploché vločky soli z Mexického zálivu a krystalická sůl z Kalifornie.


Stolní sůl

Obyčejná kuchyňská stolní sůl je většinou doplněna příměsí chemikálií, aby se zrnka neslepovala a sůl Vám doma nevlhla. Kvalitnější nebo ochucené soli žádné přísady nemají, proto na pohlcování vody je dobré umístit do slánky pár zrníček rýže, která vtáhne vlhkost do sebe.


Konzervace solí

Mimo běžného solení při vaření nebo k dochucení hotových jídel se sůl používá i jako součást marinád, do kterých se maso nakládá před tepelnou úpravou. Výborně se sůl také hodí jako konzervační látka, hlavně pro přípravu ryb. Podle naší chytré kuchařky si můžete připravit například Rybu v soli.


V Holandsku – připravují matjesy a sledě naložené v solném nálevu.

V Německu – konzumují zavináče.

V Itálii – milují sušenou tresku.


Kdy solit ?

Čas kdy potravinu nebo připravované jídlo osolit není vždy stejný. Většina druhů mas a zelenina se solí na začátku tepelné úpravy. Některé vnitřnosti nebo luštěniny se však solí až po uvaření, aby neztvrdla.

Pokud jste už jídlo přesolila, vložte do něj oloupaný brambor a po jeho změknutí ho vyjměte, část soli do sebe natáhne. Čím více brambor, tím většího množství soli se z přesoleného pokrmu zbavíte. Slaný pokrm se dá zmírnit také použitím smetany, ale ta se do všech jídel nehodí, brambor je víc univerzální.


A kolik soli používat ?

Odborníci se shodují na tom, že velké množství konzumování soli škodí našemu organismu. Člověk může trpět vysokým krevním tlakem, chorobami srdce, ledvin apod. Dbejte na to, aby jste nezkonzumovali více než 8 g soli denně. Pokud sníte 100g uzeniny, 3g soli z denní dávky už máte také v sobě. V zelenině, ovoci, rýži a těstovinách je desetkrát méně soli, další z důvodů, proč jíst tyto druhy potravin.


Markéta Zemanová
Chytrá Žena.cz


 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !