Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídla, která proslavila italskou kuchyň po celém světě

13. 04. 2014 | Škola vaření
Italská kuchyně našla své místo i v Česku. Domů si stále objednáváme nejvíce pizzu, zatímco těstoviny si drží čtvrtou příčku v oblíbenosti rozvozových jídel. Italská středomořská kuchyň nám zkrátka chutná, a to není řeč jenom o pizze nebo špagetách. Podívejme se, jaké pokrmy italskou kuchyni proslavily po světě nejvíce!

Povzbuď a potěš – tiramisu

Ačkoliv Italové znají nesčetné množství dezertů a regionálních receptů na sladké jídlo, tiramisu zůstalo za hranicemi nejznámější. Tento sladký dezert nemá moc dlouho historii, jeho vznik se datuje do roku 1970, kdy byl poprvé připraven v Toskánsku. V doslovném překladu znamená tiramisu „zvedni mě“. Při troše fantazie lze název chápat jako povzbuzení, tedy překládat jej můžeme i jako „povzbuď a potěš“, čímž se pravděpodobně naráží na povzbudivé účinky kávy a čokolády v tiramisu.

Jídla, která proslavila italskou kuchyň po celém světěItalská zmrzlina jako pojem

Pravou italskou zmrzlinu poznáte podle její smetanové chuti. Žádná voda, rostlinné tuky ani umělé přísady, jenom smetana a čerstvé ovoce. Zmrzlina vyrobená z přírodních surovin se pozná jednoduše podle přirozené barvy, která by neměla zářit jako zvýrazňovače.
Věděli jste ale, že zmrzlina není italským vynálezem?

Přesněji řečeno se traduje několik verzí příběhu o původu této ledové pochutiny. Jedna z verzí říká, že ochucený led znali již ve starověkém Řecku a Egyptě. Jiné prameny tvrdí, že Mongolové rozšířili zmrzlinu, údajně popíjeli ochucené nápoje z mléka, které díky chladnému klimatu vždy zmrzly. Jedna z verzí říká, že zmrzlinu ze svých cest dopravil do Itálie Marco Polo, někteří historici mají však jiný názor – Italové se prý naučili dělat zmrzlinu od Arabů.
Ať tak či tak, zmrzlina je dodnes velkým tahákem na turisty v Itálii.

Špagety – těstoviny na špici popularity

Málokdo ví, že v Itálii existuje více než 140 druhů těstovin a pro jeden druh těstovin se často používají různé názvy. Do širšího povědomí se přesto dostaly jenom špagety. Ostatní typy buď neznáme, nebo nejíme. Je otázka, kdo těstoviny do Itálie přivezl, protože žádné doklady o vzniku těstovin přímo na území Itálie neexistují.

První doklad o těstovinách v Itálii pochází už z 1. století našeho letopočtu v Apiciově knize receptů. Apicius zde popisoval recepty z ryb a sekaného masa doplněného lasagnemi. Podruhé se o těstovinách dovídáme ve 12. století z textu Gugliema di Malavella, který informuje o macarrones sen logana (těstoviny v omáčce). Je zajímavé, že špagety historicky nebyly zmiňované, dnes už ale známe hlavně tento druh.

Jídla, která proslavila italskou kuchyň po celém světěMáme rádi pizzu

Celosvětově se za rok sní více než 30 miliard pizz, Češi ročně spořádají na 31 milionů pizz. To znamená, že zhruba na jednoho Čecha připadají tři pizzy ročně. A kterou z nich máme nejraději? Stále vede Capriciosa, za ní v závěsu je hned naše záliba v sýrech – quattroformaggi.

Těstoviny a pizzu pojídali prý starověcí Římané. První pizzerii AnticaPizzeriaPort’Alba  otevřeli Italové v Neapoli v roce 1830. Její masové rozšíření tedy nastalo až poté. K rozvoji technik přípravy pizzy přispěli italští přistěhovalci v Americe, kteří ji připravovali na pánvi a nikoliv v peci. Díky tomu se mohla pizza stát součástí amerického fast food stravování ve 20. století. Bratři Celentanovci pak na trh dostali v roce 1957 mraženou pizzu a ještě ten samý rok se konal první spotřebitelský test pizz.

Zdroj, foto: Damejidlo.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Itálie, to je můj druhý domov SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles