Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapary známé neznámé

21. 06. 2012 | Škola vaření
V posledních letech se do tradiční české kuchyně vloudilo spoustu novinek. S kapary jste se již určitě setkala, minimálně na pultech supermarketů. Pojďme si povědět něco o tom, co to kapary vlastně jsou a jak je můžeme v kuchyni použít a zpestřit rodině jídelníček.

Kapary jsou nerozvitá poupátka keříku Capparis spinosa, který divoce roste po celém Středomoří. Keřík je nízký, plazivý, často vyrůstá z různých kamenitých zídek. Rostlina má nápadné a velmi dekorativní květy. Květ je vzhledem k velikosti rostliny poměrně velký, bílý s velkým množstvím fialových tyčinek. Roste velmi rychle a během sezony má velkou spoustu poupat, takže i když sběrači pilně obírají poupátka, přesto se rostlina dokáže ukázat v plné kráse s vykvetlými květy.

KaparySbírají se poupátka různé velikosti, znalci a gurmány jsou ceněná ta úplně nejmenší. Po sběru se naloží do vody na několik hodin a pak pořádně propláchnou, aby byla zbavena všech nečistot. Pak se rozprostřou na plátno, nechají se oschnout a zavadnout, to trvá asi dva dny. Zavadlá poupata se promíchají s hrubozrnnou solí, uzavřou do šroubovacích skleniček a uloží do chladna. Tak si je konzervují hospodyňky přímo ve Francii, Itálii a ostatních jižních zemích pro pozdější domácí použití. Průmyslově zpracované kapary, ty, které si pak koupíme v supermarketu u nás, se nakládají do roztoku soli a octa nebo oleje se solí. Pozor, často můžete narazit na různé náhražky, poupata jiných rostlin, vydávající se za kapary. Pokud jsou kapary naložené v soli, snadno ty pravé poznáte, krystalky soli bývají nažloutlé. Zbarvení soli do žluta způsobuje rutin, který pravé kapary ve velkém množství obsahují. Právě rutin má na svědomí  natrpklou pikantní charakteristickou chuť kaparů.

 V obchodech můžete potkat i jiné kapary, zelené plody, připomínající drobné okurky se stopkou. Jedná se o plody stejné rostliny, tedy Capparis spinosa. Mají natrpklou pikantní chuť, která trochu připomíná olivy. Můžete je podávat jako součást obložených talířů, nevšedně s nimi ozdobit zeleninové saláty nebo jen tak,  v kombinaci třeba se sýry podávat jako zobání k vínu.

KaparyKaparová poupata se používají téměř výhradně na vaření. Dalo by se říct, že je můžete použít všude tam, kde používáte olivy. Nepřežeňte to s množstvím, jedna polévková lžíce postačí, kapary jsou hodně výrazné. Před použitím je propláchněte pod tekoucí vodou, tak se spláchne sůl, jinak bude výsledný pokrm přesolený. Nejvíce se kapary uplatní v různých rajčatových omáčkách a salsách na těstoviny, k různým úpravám ryb, většinou společně s rajčaty a černými olivami. Vynikajícím jídlem pro horké letní dny je těstovinový salát s tuňákem, rajčetem, na kostičky nakrájeným tvrdým sýrem, trochou pepře a hrstičkou kaparů. Dalším tipem může být jednoduchá a nevšední příloha k masu z paprik pokrájených na proužky, osmahnutých a podušených spolu s česnekem na olivovém oleji s trochou kaparů a několika pokrájenými černými olivami. Nejen pro vegetariány stojí za zkoušku zajímavá a jednoduchá kaparová omáčka na těstoviny. Stačí rozmixovat lžíci kaparů s posekanou zelenou petrželí, česnekem a olivovým olejem. Do hotové omáčky ještě vmíchejte hrstičku celých kaparů.

Přeju dobré chutnání a spoustu úspěšných kuchařských experimentů!

Cudovluc – čtenářka
ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Kapary známé neznámé:

Kapary známé neznámé
Kapary známé neznámé
Kapary známé neznámé
Kapary známé neznámé
Kapary známé neznámé
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
do rybyčkové pomazánky k okurce...
Obrázek uživatelky
profil
já je nepoužívám, protože jsem pořádně ani nevěděla jak a co to vlastně je Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík prima článek, děkuju za inspiraci
Obrázek uživatelky
profil
jsem se poučila. Pěkně napsáno,asi si je půjdu koupit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles