Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Káva versus kávové náhražky

26. 03. 2014 | Škola vaření

Naprostá většina z nás si v současné době už neumí svůj den představit bez kávy. Často se díky ní ráno probouzíme nebo přes den zaháníme únavu. Saháme po ní ale rádi i ve chvilkách odpočinku a pohody, při kávě trávíme pracovní jednání nebo setkání s přáteli. Káva se zkrátka stala běžnou součástí našich životů.

Na trhu existuje nepřeberné množství kvalitní zrnkové nebo instantní kávy. Milovníci tohoto lahodného nápoje mají své oblíbené značky a druhy, na které nedají dopustit.  O existenci zdravějších kávových náhražek možná vědí, ale na jejich stole je nenajdete. Přesto bychom ale měli dát této „kávě - nekávě“ šanci. Proč?

Protože káva má vedle svých příznivých účinků na organismus, které tu už byly mockrát popsány,  i negativa. Dodnes se o nich intenzivně diskutuje. Která to jsou?

kávaObzvláště pokud kávu pijeme ve větším množství a hlavně pro doplnění energie a zbystření pozornosti a myšlení, měli bychom si uvědomit následující fakt: v organismu kofein sice vyvolá dojem přílivu energie, ale jedná se opravdu pouze o dojem - kofein způsobí podráždění hypotalamu, který vyšle zprávu do celého těla. Zvyšuje se tepová frekvence a mění se i další tělesné funkce. Když po čase působení kofeinu odezní, únava je zpátky. Může se pak dostavit i podrážděnost, bolesti hlavy, závratě a nebo nespavost. Vědecké studie prokázaly mimo jiné i souvislost kofeinu se srdečními arytmiemi. Kromě působení na nervový systém káva vede ke zvýšenému vylučování žaludečních kyselin, takže často způsobuje pálení žáhy (hlavně pokud kávu vypijeme nalačno) a její větší konzumace může vést až k žaludečním vředům; lidé se zánětem žaludku nebo žaludečními vředy by si kávu měli zcela odpustit. Káva podle vědců také prodlužuje dobu trávení, což může vést i k plynatosti a údajně dokonce až zvýšení rizika rakoviny tlustého střeva. Milovníkům kávy hrozí také vyšší riziko vzniku cukrovky a osteoporózy. Pravidelná a častá konzumace v těhotenství způsobuje nižší porodní váhu novorozenců a dokonce se uvádí i vliv kávy na vznik vrozených vad poškozením dědičné informace v chromozomech.

Chytáte se teď za hlavu?

Nepodléhejte panice, každá mince má dvě strany! Tím chci říct, že výzkumy si často protiřečí - například finští vědci tvrdí, že pravidelné pití kávy naopak riziko vzniku cukrovky snižuje a že káva působí i jako prevence proti osteoporóze... Američtí vědci tvrdí, že kdo začne v mládí pít kávu, bude mít v dospělosti potíže s vysokým krevním tlakem - podle jiných se ovšem toto tvrzení neprokázalo, stejně jako například vliv častého pití kávy na vznik nemocí srdce a cév.  Podle dalších výzkumů káva nezpomaluje trávení, nýbrž naopak zrychluje. Nejnovější studie nepotvrdily ani vliv kávy na zvýšený výskyt rakoviny...

Kde je tedy pravda? Co je řešením?

Je to jednoduché: střídmost neboli  „zlatá střední cesta“. I když podle nejnovějších výzkumů káva více pomáhá, než škodí. Důležitý je náš zdravotní stav, množství vypité kávy (jde o celkovou dávku kofeinu, kdy za ideální jsou považovány dva až tři šálky denně - podle toho, jak silnou si kávu připravujete) a samozřejmě také kvalita kávy. Nezapomínejte, že jde (alespoň většinou) ruku v ruce s cenou.

A kávové náhražky?

Ty můžeme ponechat lidem se zdravotními problémy nebo těm, kdo potřebují pocit, že dělají něco pro své zdraví. O konkrétních náhražkách kávy a jejich účincích si řekneme zase příště. Teď si běžte užít svůj šálek kávy!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já to s pitím kávy mám vše až na nějaké vyjímky úplně obráceně: kávu piji když mě bolí hlava,při večerní kávě usnu cca do půl hodiny,ráno ji piji že to rychlejší než čaj,když si dám i třetí kávu (někdy) tak tahám nohy hodně ztěžka jinak mám kávu hodně rád a nemohu si představit že bych si ji nedal po dobrém obědě a ktomu třeba křížovku s nějakou buchtou.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
MOC HEZKY NAPSANÉ.KÁVA MĚ RÁNO POSTAVÍ NA NOHY.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsané, jak píšeš, dbát na zlatou střední cestu v pití kávy.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice