Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kávové náhražky - tak trochu jiná káva

21. 04. 2014 | Škola vaření

O kávě víte hodně mimo jiné i z článků zde na Chytré Ženě. O tom, že existují i kávové náhražky, jsem se zmínila minule. Právě o nich jsem slíbila napsat více. A sliby se mají plnit.

Je jasné, že kromě milovníků kávy existují i její odpůrci. Ti dávají přednost různým náhražkám s odůvodněním, že pití kávy má mnoho negativních důsledků pro náš organismus, proto tento nápoj nepijí s ohledem na své zdraví (většinou pro ně není přípustná ani káva bez kofeinu). Samozřejmě, že o negativech kávy se dá polemizovat. Každopádně na trhu je dnes k dostání spousta jejích „zdravých“ variant. Znáte je?

Kávu lze nahradit jejími alternativami - „kávami“ z pražené čekanky nebo obilí, které obvykle neobsahují kofein. Jistě znáte starou dobrou meltu, což je směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita. Pražený čekankový kořen byl velice oblíbený během války a v 70. letech 20. století, kdy se prodával buď samostatně, nebo přimíchaný do kávy. Obilných káv je na trhu nepřeberné množství.

Obilné kávyObilné kávy:

jsou vhodné pro každodenní konzumaci. Neobsahují kofein, takže je mohou bez obav pít také děti a těhotné ženy. Nejčastěji se vyrábějí z praženého obilí, ale tato „káva“ může podle druhu obsahovat kromě žita, ječmene a špaldy i čekanku, rýži, jedlé kaštany, žaludy, fíky a podobně.  Obsah obilovin bývá většinou vyšší než 90 %, u některých obilných káv to může být ale pouze něco přes 50 % - je proto důležité při nákupu pečlivě sledovat etikety, pokud již nemáte svou oblíbenou značku. V obchodech se dají obilné kávy koupit jako sypané, instantní nebo v nálevových sáčcích.  Dnes se dají připravovat třeba i v překapávači. Některé druhy kávových náhražek jsou díky speciální úpravě bezlepkové.

Tyto kávové náhražky mohou obsahovat inulin, který pomáhá při zácpě, nechutenství, při léčbě zánětů močových cest a ledvinových a žlučových kamenů. Posiluje střeva a chrání je před záněty, má probiotické účinky.

Existuje i kávová náhražka, která na rozdíl od ostatních obsahuje menší množství kofeinu. Jedná se o instantní cereální nápoj, kde kromě 30 % kávového extraktu najdete také výtažek z žita, čekanky a ječmene.

Tzv. Ajurvédská káva:

oblíbená, ale pro většinu lidí méně známá - jedná se o 94 % pražené čekanky, která je doplněná různými druhy himálajských bylin. Například bylinkou brahmi, kterou ajurvédská a indická medicína používá ke zpomalení stárnutí, zlepšení soustředění a paměti a také k léčení ženské i mužské neplodnosti. Působí i proti žaludečním potížím vyvolaných stresem.

Často používaná je také himálajská rostlinka šatavari (shatawari), která má výrazné regenerační účinky na ženské pohlavní orgány, zmírňuje menstruační i premenstruační potíže a pomáhá lépe zvládat menopauzu.

Bylina garcinia napomáhá ke snižování hmotnosti a na podporu trávení obsahuje tato „káva“ také čekanku.

Další instantní kávovinový nápoj obsahuje extrakt z kořene byliny ašvagandhy, která se používá například při bronchitidě, při špatném krevním obrazu, depresích nebo nespavosti.

Ajurvédská káva není vhodná pro děti. Je silnější, takže k její přípravě stačí jen 1/4 - 1/2 lžičky: zalijeme horkou nebo i studenou vodou, popřípadě mlékem (použijeme poměr vody a mléka 2 : 1). Většinou se vzhledem k obsahu bylin doporučují dva, maximálně čtyři šálky denně - podle druhu kávy. Koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy nebo v internetových obchodech.

Alternativou k pravým i obilným kávám je kávová náhražka vyráběná z žaludů - pomalu si k nám hledá cestu z obchodů se zdravou výživou. Prodává se čistá, s příměsí exotického koření nebo například s trnkou a hlohem. Tato „káva“ vyrobená z žaludů byla ceněná již starými Slovany nejen pro její dobrou chuť, ale také zdravotní účinky. Posiluje žaludek, játra a slezinu, pije se při poruchách zažívání, střevních problémech a při oslabení organismu (například po nemoci). 1/2 - 1 lžičku zaléváme horkou vodou a louhujeme 5 - 15 minut (čím déle, tím silnější nápoj a intenzivnější chuť).

Tolik o náhražkách kávy. A ať už máte radši pravou kávu nebo dáváte přednost jejím náhražkám, přeji vám hezké chvilky nad vaším šálkem.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Z náhražek kávy znám Caro, je zdravé a bez kofeinu. O náhražce kávy vyráběné za žaludů slyším poprvé.
Obrázek uživatelky
profil
o kávě ze žaludů jsem neslyšelaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
také nemohu dopustit na Caro, pila jsem ho celé těhotenství a i při kojení, dcerce z něj dělám bílou kávu
Obrázek uživatelky
profil
co píše Falkena...Caro je vynikající kávovina a navíc zdravá a chutná i bez slazení bez nebo s mlékem, piji ji už roky ale piji i normální kávu a teď jsem si koupila druhý sáček tuším že Vitka se jmenuje a je to také dobrá kávovina....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles