Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kde se vzala tatarka?

30. 03. 2013 | Škola vaření
Zatímco většina moderního světa dává přednost majonéze, Češi podle informací našich předních výrobců zbožňují ještě více tatarskou omáčku, která se z majonézy vyrábí.  O její vznik se přitom historicky zasloužili Francouzi a jejich obliba tatarských bifteků.

Původní a zároveň i současný francouzský název sauce tartare je odvozen od Tatarů – Turků původně žijících v Rusku. První tatarskou omáčku však nepřipravili Turci, ale Francouzi, kteří ji podávali k tatarskému bifteku. Samotní Tataři se k názvu tatarská omáčka či tatarský biftek nehlásí, tyto pokrmy nepatří do jejich tradiční kuchyně.

Tatarka je vlastně majonéza se sterilovanými (nebo nakládanými) kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, petrželí, estragonem, šalotkou, kapary, solí a pepřem. V některých receptech se rovněž objevují na malé kousky krájená vařená vejce. Česká tatarka obsahuje sterilované (nebo nakládané) okurky, hořčici, cibuli, pažitku, pepř a sůl.

Minitousty se zeleninovou pomazánkouZapomeňte tedy na klasický smažený sýr nebo žampiony doplněné hranolky s oblohou a tatarskou omáčkou. Jemná krémová chuť s kousky cibule, pažitky a okurek předurčuje tatarskou omáčku k širšímu použití i u jiných neotřelých pokrmů. I pouhá lžíce tatarky, která neohrozí vaši linii, dokáže servírovaný pokrm vyzdvihnout na úroveň lahůdky. Je vyrobena z kvalitního rostlinného oleje, díky němuž je zdrojem vicenenasycených mastných kyselin včetně esenciální omega 3 mastné kyseliny. Takže si nejen báječně pochutnáte, ale dopřejete tělu zdraví i prospěšné látky, např. vitaminy ze zeleniny A, E a K, které jsou rozpustné jen v tucích.

Za pomoci tatarské omáčky můžete rozšířit své kuchařské dovednosti o nová jídla a přitom nemusíte vytáhnout paty z vaší kuchyně. Mexické tortily, řecké rybí pochoutky, italské těstovinové saláty, argentinské staeky, ale i japonské křupavé zeleninové rolky - to vše za doprovodu tatarské omáčky vám dopřeje ten opravdový chuťový zážitek.

Minitousty se zeleninovou pomazánkou

100 g mrkve
50 g kořene celeru
50 g petrželového kořene
100 g tvrdého sýra 20%
2 lžíce majonézy
1 stroužek česneku
Šťáva z 1 citronu
Sůl
Pepř

Postup:

Mrkev, celer, petržel a tvrdý sýr nastrouháme najemno. Smícháme s majonézou, prolisovaným česnekem, ochutíme citronovou šťávou podle chuti, solí a pepřem.

Pomazánka je vhodná na jednohubky nebo na chlebíčky, jako podkladová pomazánka.

Zdroj, foto: Hellmann´s

Další fotografie ke článku Kde se vzala tatarka?:

Kde se vzala tatarka?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nejsem milovnik hranolek a smazenych jidel, ale tatarka je jednou z hodne mala veci, ktete mi v zahranici schazi. pokazde si z cech jednu vozimSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
u nas se tatarka může ve velkém množstvíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles