Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty

6. 08. 2015 | Škola vaření
Ořechovka se většinou vyrábí z nezralých ořechů a bylin a používá se jako lék. Získáte ji vyluhováním nezralých plodů ořešáku vlašského s přísadou koření a bylin v destilátu. Přírodní hořkost se dolaďuje doslazením, takže zráním získává likér vyváženou chuť s kořenito-ořechovým nádechem. Ořechovku vyráběly už naše babičky a velice často jste se s ní mohli setkat u bylinkářek a lidových léčitelů. Ořechy na ořechovku se sklízí takové, které mají již vyvinutou skořápku a mléčné jádro, ale jsou ještě zelené.

Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty:


Ořechovka - od uživatelky Madarona
Ořech nakrájíme na čtvrtky, dáme do 3litrové sklenice, zalijeme vodou a necháme 24 hod. odmočit. Pak vodu slijeme, zalijeme 1,5 l slivovice a necháme 40 dnů vyluhovat. Celý recept Ořechovka ZDE.

Likér ořechovka - receptyLéčivá ořechovka - od uživatelky Valíčková
Ořechy rozkrájet na dílky, zalít slivovicí, přidat koření, uzavřít papírem a nechat 4 týdny odležet. Celý recept Léčivá ořechovka ZDE.
 

Hynkova ořechovka - od uživatelky Ivcasemish
Omyté a rozkrájené ořechy vložte do větší lahve, přidejte koření a alkohol a na slunném místě nechte 3-4 týdny stát. Směs v lahvi krásně ztmavne a začne vonět. Když je vše hotovo, měla by být tekutina tmavě hnědá (ne zelená). Přeceďte. Celý recept Hynkova ořechovka TDE.
 

Ořechovka s kořením - od uživatelky Saskijka
Ořechy rozkrájíme. Přidáme koření a promícháme. Necháme v zazátkované láhvi stát 14 dní na slunci. Pak procedíme přes plátno. Celý recept Ořechovka s kořením ZDE.


Výborná ořechovka - od uživatelky PiinkPet
Ořechy pokrájíme na čtvrtky a vložíme do 3litrové sklenice. Přidáme hřebíček, celou skořici a 1 litr vodky. Zakryjeme víčkem, nebo alobalem a dáme na teplé místo, nejlépe na okno, nebo balkón louhovat na 4-6 týdnů. Celý recept Výborná ořechovka ZDE.


Ořechovka - Můj recept 

Není to přímo můj recept, ale dostala jsem ho před léty od tchána, ale mohu potvrdit, že je opravdu výborný. Tchán tento likér používá mnoho let, vždy 1 štamprli denně po ránu a těší se dobrému zdraví. Nachystejte si asi 30 nezralých ořechů, které rozkrájejte na asi 8 dílů. Ořechy namočte do studené vody přes noc a druhý den vodu slijte. Ořechy dejte do láhve a zalijte 1,5 litrem dobré žitné kořalky. Láhev postavte na slunné místo a nechejte asi 40 dní. Po 40 dnech ořechovku slijete do jiné láhve a na ořechy nalijte znovu půl litru dobré žitné kořalky a 1/8 l čistého lihu, přidejte asi 5 celých hřebíčků a kousek celé skořice, 5 koleček naložené pomerančové kůry a půl kila cukru rozvařeného po dobu 15 minut v půl litru vody. Tu první kořalku, kterou jste slili, uchovejte již na chladném a temném místě. Druhou láhev postavte znova na slunné místo na tři týdny. Po dalších 3 týdnech kořalku z ořechů slijte, přidejte první uschovanou kořalku, oba likéry dobře promíchejte, přeceďte a nalijte do láhví, které poté zapečeťte, nejlépe včelím voskem a uchovávejte nejlépe v lednici nebo ve sklepě, kde je chladno. Používejte jako lék.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem ji jednou pila....byla výborná, ale čert ví jak se to děláSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to budu muset vyzkoušetSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jednou jsem ji pila, bylo to dobré..ale ještě jsem ji nedělala
Obrázek uživatelky
profil
Moje tchýně dělala ořechovku z nezralých ořechů nevyloupaných ze zelené slupky..Ořechovka byla tmavě hnědé barvy,jemná a tak dobrá.
Nemáte některá recept? Vyzkoušený recept?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dala bych siSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles