Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 21.08. 2017
Dnes má svátek Johana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Maté – srkací čaj

15. 08. 2010 | Škola vaření

Možná jste na něj už narazili při některé z návštěv v čajovně. Místo konvičky tykev s brčkem, zvláštní kouřová vůně a místo klidného popíjení troufalé srkání. Pokud jste tohle všechno už viděli, gratuluji. Narazili jste na velmi zvláštní exotický čaj – maté.

Maté je vlastně takový čaj-nečaj. Vyrábí se sice z listů, ale z takových, do kterých byste to nikdy neřekli – z listů stromu cesmíny paraguayské. Tento strom pochází z Jižní Ameriky. Poznáte ho snadno podle tuhých kožovitých listů a 14ti metrové výšky. Na plantážích ale z pochopitelných důvodů rostou stromy maximálně pětimetrové.

Sběrači cesmínových listů se podstatně liší od sběračů listů čajovníku. Zatímco sběrači čaje si do terénu berou jen nůši, do které otrhávají mladé čajové listy, sběrači cesmíny se musejí vybavit bytelnou mačetou, kterou osekávají bohatě olistěné větve. Ty nejdříve několikrát protáhnout nad ohněm, čímž se listy vysuší a také trochu popraskají a pak je usuší v drátěných sítech v kouři nad ohněm. Poté se listy ještě upraží a teprve poté se rozdrtí a zabalí k distribuci. Opravdu kvalitní maté se nechává ještě několik měsíců dozrát na velkých hromadách, než je také zabaleno a distribuováno.

Jak si vychutnat maté?

Příprava maté není o nic složitější než příprava klasického černého čaje. Malé množství sušiny jednoduše spaříte horkou vodou a necháte asi 6 minut odstát. V čem maté podávat, to už je jiná věc. Můžete samozřejmě vytáhnout z kredence nějaký ten porcelánový hrneček a usadit se do křesla, ale možná by nebylo špatné shlédnout se ve způsobu starých Inků. Budete k tomu potřebovat jednu vydlabanou tykev (nebo její bambusovou napodobeninu) a tenkou trubičku zvanou bombilla. Maté se podává velmi horké, proto ho nemůžete přímo pít, ale jen lehce usrkávat. Ovšem podle zastánců tohoto jihoamerického nápoje se tím jen prohlubují jeho blahodárné účinky.

A jaké to jsou? Tak především díky svému obsahu kofeinu poslouží jako plnohodnotná (a k žaludku šetrnější) náhrada kávy a s tím souvisí i jeho povzbuzující účinky. A nemůžeme ho pominout ani jako výbornou zásobárnu vitamínů a minerálních látek. Lapacho obsahuje mimo jiné vitamin A, C a vitamíny skupiny B a z minerálních látek hořčík a vápník. Mimoto působí také jako podpůrný prostředek při snižování hmotnosti.

Maté není pro každého

Vzhledem k tolika jeho výborným vlastnostem je škoda, že díky své silné kouřové vůni a nahořklé chuti zdaleka nechutná každému. Pokud chcete maté vyzkoušet poprvé, určitě si zajděte do specializované čajovny. Domácí příprava není ze začátku příliš vhodná, když ani nevíte, jak má takové maté chutnat. A z osobní zkušenosti znám několik nevydařených „přehořkých“ pokusů, které se ovšem jejich majitel nezdráhal vydávat za „stoprocentně správně připravený nápoj.“ A až vám v čajovně přinesou k pití onu tykev „s brčkem“, rozhodně nečekejte, až nápoj vychladne a vy ho mohli nenápadně vypít přímo z tykve. Dodejte si odvahy a pořádně si zasrkejte. Vždyť je to dobré pro zdraví!

Notburga

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !