Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Meloun mnoha tváří

3. 07. 2015 | Škola vaření
Příchod prázdnin nám pomalu, ale jistě dávkují příchod opravdového léta. Horké dny se sice střídají s oblačnými, ale už teď je nejvyšší čas začít přemýšlet, jak svůj organismus ochladíme v parných prázdninových dnech. Jedním ze symbolů léta je meloun v mnoha podobách, jehož odrůdy jsou již nyní k dostání.

Meloun se řadí k nejoblíbenější letní zelenině, která vždy osvěží. Mylně, snad pro svou sladkou chuť, bývá označován jako ovoce. Z botanického hlediska se řadí mezi čeleď tykvovitých rostlin stejně jako okurka, tykev či dýně. Meloun je tedy opravdu zelenina, jejíž jednotlivé druhy se liší vzhledem, velikostí a chutí.

Melouny dovážíme především ze Španělska a Itálie, protože právě v těchto oblastech jsou ideální podmínky pro jejich pěstování. Vzhledem k začínající sezóně mají melouny tu správnou chuť a zákazník se tak při jejich nákupu nemůže splést. Zralost např. cukrových melounů, které se vyznačují svou velmi sladkou dužinou, si přesto může ověřit jejich intenzivní vůní. Zda je takový meloun skutečně zralý pozná také podle toho, že praská v oblasti stopky. K nejznámějším odrůdám melounů patří meloun vodní, který v sortimentu doplňují cukrové druhy melounů, jako např. žlutý cukrový, cantaloupe, galia či piel de sapo.
 
Meloun mnoha tváříMeloun lze podávat v jakékoliv podobě, ať už samotný, jako ingredienci do nejrůznějších salátů nebo jako dekoraci míchaných alkoholických či nealkoholických koktejlů. Tím, že budeme meloun podávat vychlazený, zajistíme jeho výraznější chuť. Ideální teplota k jeho uskladnění je do 10 °C. Naporcovaný meloun doporučujeme zkonzumovat co nejrychleji. Nezvyklá kombinace výrazné aromatické a sladké chuti cukrových melounů se slanými sýry nebo sušenou šunkou zajistí dokonalý gurmánský prožitek.
 
Meloun je nejen dobrou pochoutkou z kulinářského hlediska, ale jeho konzumace je i zdraví prospěšná. „Melouny obsahují vitamíny A, B, a C, pomáhají stabilizovat poměr vody a soli v lidském organismu a mají blahodárný vliv na procesy trávicího ústrojí,“ říká RNDr. Pavel Suchánek.
 

Melounová sezóna

Meloun cukrový žlutý se vyznačuje světle žlutou dužinou s většími peckami, která je velmi sladká. Výborně se hodí například k sušené šunce, do marmelád nebo dortů.

Meloun cukrový galia je kombinací žlutého cukrového melounu a cantaloupe. Má kulatý tvar, žlutou síťovanou slupku a žlutozelenou dužinu. Ve Středomoří se podává v nezvyklé kombinaci se sušenou šunkou či uzeným lososem.

Meloun cantaloupe je odrůda cukrového melounu s nazelenalou vnější slupkou a dužinou podobnou mangu. Od ostatních melounů se liší především složením látek, jež mají silné antioxidační účinky. Využívá se do ovocných salátů nebo zmrzlinových pohárů.

Meloun piel de sapo je jednou z odrůd cukrového melounu, kterému se podobá tvarem, vypadá jako ragbyový míč. Povrch je středně až tmavě zelený, jehož poznávacím znamením jsou žluté skvrnky a bílá až světle žlutá dužina. Nejčastěji se konzumuje čerstvý nebo v ovocných a zeleninových salátech a v kombinaci s dalším ovocem z něj lze připravit například koktejl nebo zmrzlinu.

Meloun vodní představuje pro většinu populace nejznámější druh melounu s červenou dužinou a tmavými semeny, jehož povrch tvoří zelená slupka se světlými nebo tmavými pruhy. Jeho blízkým příbuzným je pak meloun bezsemenný. Většina z nás ho konzumuje samotný. Je totiž zdrojem velkého množství vody, které je v letních měsících obzvláště důležité.

Meloun mnoha tváříNa melounový salát se sýrem feta budete potřebovat:

4 druhy melounu (cantaloupe, žlutý a klasický vodní, piel de sapo), dužina pokrájená na hranolky
200 g sýru feta        
2 lžíce sezamu, lehce opraženého, na posypání
pár snítek bazalky, máty a koriandru        
2 lžíce limetové šťávy        
1 lžíce oleje    
1 šalotka, nasekaná najemno        
trocha strouhaného zázvoru

Postup: Z dužiny všech melounů nakrájejte středně velké hranoly, zbavte je jadérek a dejte na talíře. Do stejné velikosti nakrájejte i fetu. Sezam nasucho lehce opražte a posypte jím ovoce i sýr. Přidejte lístky bazalky, máty i koriandru. Zbylé ingredience rozmíchejte v misce a vzniklou zálivkou salát zastříkněte.

Zdroj, foto: Albert

Další fotografie ke článku Meloun mnoha tváří:

Meloun mnoha tváří
Meloun mnoha tváří
Meloun mnoha tváří
Meloun mnoha tváří
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !