Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebojte se kaštanů

22. 12. 2013 | Škola vaření

S příchodem zimních plískanic a nevlídna snad každý z nás spěchá do tepla domova k horkému čajíčku. Podstatně se mění i náš jídelníček, kdo by měl chuť na vychlazený meloun nebo citronový sorbet, když je venku tak vlezlo? Zato teploučká vůně pečených kaštanů, ta rozhodně, alespoň podle mého názoru, patří k jedné z mála příjemností podzimu. 

Jedlé kaštany nejsou jen pochoutkou hýčkající mlsné jazýčky, mají i pozitivní vliv na naše zdraví a podzimní kondici. Kaštany už od pradávna patří k významným zimním zdrojům potravy. A to nejen pro lesní zvěř, jak známe ze školních podzimních sběrů kaštanů a žaludů. Středověkým národům pomáhaly přežít kruté období zimy s nedostatkem potravy. Byly jedním z hlavních zdrojů energie. Konzumovaly se už od pradávna vařené, pečené nebo se z nich mlela mouka. Mouka z kaštanů je velmi zajímavá pro osoby s celiakií, neobsahuje totiž lepek. Obsahují velké množství přírodních cukrů. 100 gramů suchých kaštanů obsahuje asi 350 kalorií. Pro dietářky nic moc příznivá zpráva, pro nás ostatní platí všeho s mírou. Kaštany jsou ale významným zdrojem vlákniny, obsahují jí až 8 procent. Tuků v nich najdeme pomálu, jen asi 3 procenta. Jejich pravé bohatství pro nás, moderní lidi, netkví v kaštanu jako zdroji energie, ale zdroji minerálních látek -  hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu, síry a vitamínů skupiny B - B1, B2, B3 a vitamínu C.

nebojte se kaštanůJak kaštany zbavit slupky a jak s nimi naložit v kuchyni

Na pultech našich obchodů nejsou na podzim kaštany žádnou novinkou, málokdo ale ví, jak s nimi naložit, aby si pochutnal. Základem je zbavit kaštany tvrdé slupky. Je to velmi jednoduché, stačí vědět jak na to. Prvním krokem je namočit kaštany nejméně na dvě hodiny do vlažné vody. Kůra změkne a snadněji se nařízne. Scezené kaštany nařízneme ostrým, nejlépe zubatým nožem, co nejdelšími zářezy nebo ještě lépe do kříže. Dáváme přitom pozor, abychom nařízli pouze slupku a nepoškodili plod. Pokud chceme kaštany pečené v troubě, necháme je asi hodinu oschnout a pak pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 225 stupňů, během pečení je občas protřeseme, aby se nepřipalovaly.

Vařené kaštany vaříme spolu s vnitřní slabou slupičkou, aby se nám během varu nerozpadly. Do vody přidáme trochu soli a bobkový list. Vidličkou zkoušíme, zda kaštany měknou, jakmile jsou měkké, máme uvařeno. Z horké vody je vybíráme po jednom a olupujeme slupičku, jakmile kaštany vychladnou a oschnou, slupka nejde tak snadno oddělit. Pozor! Vodu, ve které se kaštany vařily, nevyléváme, je perfektním prostředkem k získání lesklých vlasů. Po umytí vlasů ji použijeme na závěrečné opláchnutí vlasů, nebo spolu s olivovým olejem vmasírujeme a použijeme jako masku na vlasy.

Listy jedlých kaštanů jsou přírodním lékem na kašel a podzimní nachlazení.

Pokud vás neuspokojí mlsání kaštanů jednoduše upečených či vařených, mám pro vás recept na delikátní kaštanové pyré. Vařené oloupané kaštany rozmačkejte na kaši, promíchejte s čokoládou rozehřátou s kouskem másla a vanilkovým cukrem, dle chuti přidejte rum. Podávejte v pohárcích s kopečkem šlehačky.

Dalším tipem jsou vařené kaštany v karamelu z másla, tmavého cukru a rumu. Asi 3 minuty nechejte kaštany protřepat v karamelu na pánvi a ještě horké podávejte.

Jako originální dáreček pro gurmány můžete snadno připravit kaštany v rumu nebo jiném alkoholu. Kaštany, asi 800 g povařte 10 minut a oloupejte. Mezitím co chladnou, připravte sirup z litru vody, cukru dle chuti, kvalitního rumu, vanilky a pár paliček hřebíčku. Provařte deset minut. Kaštany naplňte do skleniček, zalijte rumovým sirupem a zavíčkujte. Skleničku hezky ozdobte a milý dáreček je na světě.

Příjemné zimní mlsání s kaštany!

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Nebojte se kaštanů:

Nebojte se kaštanů
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Kaštanové pyré se myslím i prodává hotové, mám taky někde
jakýsi recept, ale už nevím kdeSmajlík, recepty jsou super!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Za mile komentareSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady a recepty
Obrázek uživatelky
profil
mňam kaštany miluju, jen tak pečené na tálu na sporáku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek ,kaštany máme moc rádiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles