Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

1. 08. 2019 | Škola vaření
Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

Při nákupu hovězího je zásadní jeho původ – tedy z jakého plemene maso pochází a také kvalita krmiva a podmínky chovu. Pokud hledáte opravdu kvalitní kus, neleňte a zajeďte si pro něj přímo na bio farmu, kde krávy žijí v ideálních podmínkách. „V ekologickém chovu je skot chován na pastvě, což je pro zvířata přirozené. Zvířata také dostávají krmivo, pocházející z ekologické produkce. Maso je tak velmi kvalitní. Krmivo z ekologického zemědělství neobsahuje žádnou chemii, zbytky takových látek tak nezůstávají v mase Přirozené podmínky chovu také působí lépe proti nemocem a není nutná preventivní léčba.

steakZásadní je také způsob porážky. Před poražením bývá skot z ekologicky šetrného zemědělství v místě ustájen, aby si zvykl na okolní prostředí a nebyl vystaven stresu. Stresové hormony se totiž vyplavují do masa a ničí jeho kvalitu. Maso z vystresovaného zvířete hůře zraje a někdy se také rychleji kazí. Několik hodin po porážce je maso považováno za „teplé“, v tomto stavu dobře váže vodu a je vhodné k výrobě uzenin. Následné anaerobní procesy způsobují tuhnutí a kus se v tu chvíli nehodí k žádné kulinářské úpravě. Aby maso získalo ty nejlepší vlastnosti, nechává se uzrát. Při zrání povoluje, získává křehkost, typickou vůni a chuť.

Co je to zrání?

Rozlišují se dva druhy zrání, a to suché a mokré ve vakuu. Při tradičnějším suchém procesu hovězí zraje na háku na jatkách v průvanu. Ideální podmínky vznikají při teplotě od 0 až do 2°C, vzdušná vlhkost by měla dosahovat 70%. Povrch masa přirozeně zasychá, což zamezuje šíření mikroorganismů. Tato metoda není kvůli specifickým podmínkám vhodná pro domácnosti.

NÁŠ TIP: Výborný steak připravíte, pokud maso potřete olejem a položíte na rozpálený gril. S kouskem nehýbejte, pustí se sám. Jen na vás je, jaký stupeň propečení preferujete a zda váš steak bude rare, medium či well done.


 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles