Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso?

14. 07. 2019 | Škola vaření
Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

Základní třídění plemen skotu je podle původu, prošlechtění, geografického rozšíření a užitkového směru. Plemena krav se dělí jednoduše na mléčná, s kombinovanou užitkovostí a masná. Mezi mléčnými plemeny najdeme například černostrakatý skot-holštýn, červenostrakatý skot (českou stračenu) a jerseyský skot. Mezi plemena kombinovaného užitkového typu patří například plemena horského strakatého skotu-švýcarský strakatý skot, německý strakatý skot, montbeliardský skot atd. K masným plemenům, tedy krávám, které se primárně nedojí, a jejich chov je určený pouze na maso, patří například belgické modré plemeno, skotský náhorní skot neboli highland, galloway, hereford, aberdeen-angus a další. V České republice se v bio režimu chová na mléko český strakatý skot, hojně se vyskytuje například jersey nebo masná plemena highland a aberdeen-angus.

krávyJaké jsou rozdíly ve způsobech chovu?

Chov skotu se u nás dělí v podstatě jen na dva typy. Prvním z nich je vazné ustájení, které se hojně využívalo v dobách minulých. Dnes se objevuje minimálně, a to spíše v malochovech. Druhým typem chovu je volné ustájení, u něhož je kladen větší důraz zejména na dobré životní podmínky, tedy welfare. Nejlepší podmínky pro život nabízí nejen skotu, ale všem zvířatům, bio farmy, jejichž hospodaření i chov se řídí zásadami ekologického zemědělství.

Ekologické zemědělství disponuje dvěma druhy ustájení. První je celoroční na pastvině, které je využívané především u chovu masného skotu typu highland, kterému i pobyt ve sněhu udělá radost. Druhý typ ustájení je částečně ve stáji, kdy krávy ale mají vždy přístup do výběhu či rovnou na pastvinu. Tento systém se využívá především u mléčných plemen. Stáj musí být navíc vybavena dostatečným prostorem k odpočinku i dalšími doplňky, jako jsou například drbátka apod. Dojnice chované v ekologických chovech i tak tráví většinu života na pastvě a v případě ustájení musí mít dostatek místa k pohybu i krmení.

Ekologické zemědělství respektuje potřeby zvířat, krávy mají možnost žít v téměř přirozených podmínkách a tento přístup vede k prevenci nemocí. Ekologické dojnice také většinou žijí mnohem déle, protože nejsou degradovány jen na stroje na mléko, ale zachází se s nimi s patřičnou péčí.

Jaké maso si na ekofarmě vybrat?

Pokud se chystáte na farmu za nákupem pěkného kousku bio hovězího masa a nechcete odjet s celou krávou, pečlivě si rozmyslete, co vlastně chcete s masem v následujících dnech dělat. Například nízký a vysoký roštěnec i vysoká žebra je dobré nechat projít dlouhým procesem zrání až 40 dní při velmi nízké teplotě kolem 0 stupňů. Pro kvalitní hovězí vývar vyberte žebro nebo hrudí, případně krk, pupek i bok. Nejdokonalejší guláš připravíte z kližky. K pečení a dušení je nejvhodnější svíčková, kýta, roštěnec i plec. Svíčková se perfektně hodí pro přípravu bifteků, z kýty připravíte skvělé steaky, roštěnky, ptáčky, závitky i rolády. Roštěnec si ponechte na grilování či roastbeef. Plec je nejlepší do omáček, ale také na steak či na nudličky do masové směsi.

Na farmu nejen pro maso

I vy patříte mezi milovníky kvalitního mléka a mléčných výrobků? Vyzkoušejte biomléko přímo z ekofarmy! Zájem o biomléko v Evropě stále stoupá, jeho spotřeba i počet producentů meziročně výrazně roste. V posledních několika letech se jeho produkce v členských státech zvýšila až několikanásobně. Dlouhodobě vnímáme trend rostoucí poptávky po bio mléčných výrobcích. Tento trend, který jednoznačně vyčtete z každé statistiky k ekologickému zemědělství, potvrzují také naši sedláci. Biomléko obsahuje až o 68 % více zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin než běžné mléko, minimum zbytkových pesticidů i antibiotik a až třikrát více kyseliny linolové. Poptávka se u nás zvyšuje nejen po mléku z ekologického zemědělství, ale také po lokálních mléčných produktech v bio kvalitě.

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles