Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nesmrtelné smoothie: jediný koktejl na hubnutí, který doporučují i lékaři

7. 05. 2015 | Škola vaření
Hledáte koktejl na hubnutí, který vám opravdu pomůže? Nebo vás už nebaví pít džusy plné chemie, které si kupujete v marketu? Pravděpodobně jakýkoli důvod, proč jste se začali zajímat o smoothie, je správný a chvályhodný. Proč? A jak si ho doma jednoduše a bez chemických přídavků připravit? Dozvíte se vzápětí.

Co je to smoothie

Někomu může smoothie [smůtý] znít hrozně cize. Aby ne, o cizí slovo jde. Každý vyznavač zdravé výživy a zdravého životního stylu ho ale pravděpodobně důvěrně zná. Smoothie je mixovaný nápoj připravovaný z ovoce nebo zeleniny. Kromě tohoto základu může, ale nemusí, obsahovat mléko či bílý jogurt nebo led.

Smoothie není žádným výdobytkem moderní doby. Existují o něm zmínky staré několik staletí, kdy si ho připravovali obyvatelé Středomoří. Mezi běžné pokrmy se však toto pyré zařadilo během 20. století, kdy byl vynalezen mixér. Původně se zpracovávalo jen sezónní ovoce a zelenina, po vynálezu mrazáku už byl repertoár základních surovin pestřejší. Boom zažilo smoothie v 60. letech 20. století, kdy se rozšířil zájem o zdravý životní styl a makrobiotiku. Samotný pojem smoothie v překladu znamená „jemný“. A to tuto dobrotu poměrně dobře vystihuje.

koktejly a smoothieSmoothie vs. odšťavňování

Možná vám smoothie připomíná odšťavňování, ale to k němu má v jistém ohledu docela daleko. Při přípravě smoothie totiž můžete mixovat celé ovoce i se slupkou a s vitamíny, které jsou v ní obsaženy, kdežto při odšťavňování slupku vyhazujete, což je mnohdy škoda.

Milióny variací – zdravých i nezdravých

Jestli rádi vaříte stylem „co dům dá“, pak tento přístup můžete aplikovat i při přípravě smoothie. A pravděpodobně nikdy se nestane, že by výsledek nešel pozřít a nebyl chutný. Zdravou kombinací může být ovoce s ledem, ovoce s ledem a mlékem nebo jogurtem, stejně tak zelenina. U zeleniny se může stát, že budete žádoucí přidat trochu vody, aby nevznikla příliš hustá hmota.

Tip: Do smoothie můžete přidat i malé množství sušeného ovoce, ale opatrně. Stačí pár kousků do lahvičky, abyste nápoj nepřesladili.

Z nezdravých, ale zato velmi oblíbených variant můžeme jmenovat čokoládové smoothie, které lze chuťově vylepšit ještě vybraným ovocem, například banánem nebo jahodami.

Nalákejte děti na ovoce a zeleninu

Příprava smoothie je jedním z mála zaručených způsobů, jak děti přimět ke konzumaci ovoce a zeleniny. I ty děti, do nichž tyto potraviny za běžných okolností nedostanete, totiž po smoothie rády sáhnou, zvlášť když jim ho dokážete naservírovat zábavně, například ho pěkně dozdobit.

Tipy na smoothie, na které nezapomenete

Pro ty, kteří zrovna nevědí, jaké smoothie si namíchat, si dovolujeme přidat drobnou inspiraci. K některým můžete dle chuti přidat trochu třtinového cukru, lze také použít nebo vůbec nepoužívat mléko. Můžete vyzkoušet smoothie:

- jahodové (jahody, led, mléko)
- banánové (banán, led, mléko)
- čokoládové (kakao, led, mléko)
- kombinace čokolády a ovoce dle chuti
- kombinace vybraného ovoce (např. banán s jablkem)
- mangové s chilli (mango, banán, Goji, prášek Maca, chilli)
- mangové s mátou (mango, avokádo, citrón, mátové lístky)
- zelené se špenátem (špenát, banán, pomeranč, med, slunečnicová semínka)
- ananasové se zázvorem (ananas, pomeranč, šťáva z grepu, máta, zázvor podle chuti)
- jablečnobanánové s piškoty (jablko, banán, piškoty, mléko )
- rajčatové (rajčata, jablečná šťáva, mrkev, celer, led, pálivá omáčka)
- okurkové (okurka, avokádo, bílý jogurt, šťáva z limetky, led, pepř, sůl, petrželka na ozdobu)

Zdroj: Vždy.cz
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsme mixovanému ovoci s mlékem říkali normálně koktejl, teď musíme být světoví a všemu dávat anglické názvy.

Až mi porostou jahody na zahrádce, tak si udělám normální koktejl
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles