Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okořeňte si život kari

10. 01. 2013 | Škola vaření

Česká kuchyně, thajská kuchyně, indická, řecká, čínská, italská, francouzská, mexická… Možností přípravy jídel je nespočet a každá země si hýčká svá vlastní specifika a pokrmy připravuje způsoby, které ji charakterizují. S tím souvisí i používaná koření.

Kari není kari

Kari dělí populaci na dvě skupiny. Někdo ho má rád, někdo ho nemusí. V každém případě ho v jídle vždy poznáte. Kari je typicky aromatické a nezaměnitelné svou vůní i chutí. Avšak to, co známe pod názvem kari, vlastně vůbec kari není.

Kde se vzalo, tu se vzalo

Kari je svým původem pokrm, který pochází z Jihovýchodní Asie, pravděpodobně z Indie. Dnes je nejhojněji připravován zejména v Indii, Číně, Thajsku a na Jávě. Jedná se o tradiční jídlo podobné ragú, jež sestává z kousků masa či ryb a kousků zeleniny v husté omáčce. Jako příloha ke kari se podává buď rýže, anebo indický chléb. Koření, které se k přípravě kari Okořeňte si život karipoužívá, se říká masálá a skládá se z mnoha rozličných ingrediencí, které se mění jednak dle zeměpisné lokality a jednak dle zvyku jednotlivých jihoasijských rodin, které si ho často i samy připravují doma. Obsahovat může 25 až 40 různých složek dle chuti a preferencí, avšak zpravidla vždy obsahuje kurkumu, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát a skořici. Z koření masálá se stalo kari v době kolonizace dané oblasti Brity, kteří ho posléze přivezli s sebou do Evropy a začali mu říkat jménem pokrmu, který v Jižní Asii ochutnali. A od té doby mu toto pojmenování v západním světě zůstalo.

Špetku kari každý den

Kari však není jen jedinečným aromatickým doplňkem pro naši kuchyni. Je také velmi ceněným a prospěšným přírodním léčivem, které prospívá našemu tělu v daleko větší míře, než jste vůbec tušili. A přitom je velmi bezpečným i při konzumaci několik gramů denně. Jeho účinky jsou natolik významné, že se toto koření a jeho složky rozhodli testovat i vědci a tyto studie byly publikovány v seriózních vědeckých časopisech.

Co vyplývá ze studií

Jedna studie například testovala populaci seniorů nad 60 let, přičemž bylo jednoznačně dokázáno, že ti, kteří pravidelně a dlouhodobě konzumovali kari, se těšili daleko lepšímu zdraví, fyzické vitalitě a zejména vykazovali podstatně lepší kognitivní funkce mozku. Těšili se lepší paměti a vědci si nemohli nevšimnout, že u nich v daleko menší míře dochází k degenerativním poškozením mozku, například obávanému strašákovi, Alzheimerově chorobě. Přišlo se na to, že pravidelná konzumace kari brání ukládání amyloidních shluků v mozku, které s tímto onemocněním souvisí, a pomáhá rozpouštět i ty již vniklé.  Pozitivní výsledky přineslo kari i v případě roztroušené sklerózy.

Blahodárné účinky kari koření se připisují především kurkumě, která je jeho hlavní složkou.

Mezi další významné účinky patří protirakovinné působení. Bylo prokázáno, že při konzumaci kari již po velmi krátké době začnou odumírat rakovinné buňky jícnu nebo tlustého střeva. Pozitivních výsledků bylo dosaženo i v lokální aplikaci při rakovině kůže, přičemž nositelem protirakovinného efektu je rovněž kurkuma. Jedná se vlastně o žluté barvivo, které kari dodává jednak jeho barvu a jednak jeho typické aroma. Kurkuma je silně antioxidační a protizánětlivá a toto koření činí velmi hodnotným.

Účinky kari v kostce:

-          funguje jako deflatulencium (působí proti nadýmání)

-          má antibakteriální, antivirotický a protizánětlivý efekt

-          protirakovinná aktivita jak v případě prevence, tak v případě léčby již            vzniklého nádoru

-          upravuje poruchy trávení různého typu

-          zvyšuje vylučování žluče a pomáhá při trávení tučných jídel

-          pomáhá při lupénce

-          preventivně účinkuje proti tvorbě žlučových kamenů a napomáhá i                jejich rozpouštění

-          napomáhá snižování cholesterolu v krvi

-          chrání játra proti cirhóze, což má význam například při časté                            konzumaci alkoholu

-          pozitivně ovlivňuje imunitní systém, zvyšuje obranyschopnost                          organismu a uplatnění najde rovněž v případě autoimunitních chorob

-          působí antioxidačně, chrání tělo před účinkem volných kyslíkových                radikálů  

-          pomáhá při zánětlivém postižení kloubů

-          zlepšuje paměť a myšlení

-          oddaluje rozvoj degenerativních postižení mozku a roztroušené sklerózy

 Toto koření můžeme použít při přípravě omáček, všelijakých variací masa s rýží i polévek.

Pro ozdravný účinek je doporučováno konzumovat kari alespoň dvakrát týdně. Jeho pravidelné zařazování do jídelníčku prospívá tělu i mysli, upevňuje zdraví a oddaluje návštěvu lékaře.

Silky - čtenářka
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kari používám již lta po špetkách do omáček, pod maso a na rýži, zda mi pomáhá, si nejsem jistá, ale chutově je to dobré, lahodné, tak proč ho tam nepoužít
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles