Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Nejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDYNejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDY Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 15.12. 2017
Dnes má svátek Radana a Radan
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Oleje lisované za studena jsou čirý přírodní extrakt, jejich výroba je však náročná

4. 04. 2015 | Škola vaření
Roční spotřeba jedlých rostlinných olejů v České republice činí podle Českého statistického úřadu zhruba 102 tisíc tun. U Čechů je nejoblíbenější řepkový olej, dále pak sójový a slunečnicový. Průzkumy ukazují, že obliba olivového oleje klesá a spotřebitelé dávají přednost raději řepkovému oleji, který obsahuje vyšší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Čím dál více spotřebitelů tíhne k nákupu méně známých druhů olejů, jako jsou palmové, kukuřičné či arašídové. Veškeré druhy olejů se dají vyrábět několika způsoby. Metoda výroby, při které se v oleji uchovávají veškeré zdraví prospěšné látky, se nazývá lisování za studena. Jejím výsledkem jsou oleje té nejlepší kvality známé jako extra panenské.

Lisování za studena je proces, při kterém se z plodin získává čistý přírodní olej, který je prost všech chemických přísad a umělého ochucování. Kvalita výsledného extra panenského oleje závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je samotný výběr surovin, který stojí na počátku výroby oleje. Důležitý je proces eliminace nevhodných kusů.

olejZ tuzemských plodin se nejčastěji vyrábí olej z řepky, slunečnice, máku, lnu nebo hořčice. Použít se ale dají také hrozny, dýně a vlašské nebo lískové ořechy. Pro oleje z exotických plodin platí zásada, že lepší je dovést samotné suroviny a olej z nich vyrobit až v České republice. Oleje lisované za studena se totiž vyznačují nízkou dobou trvanlivosti. Mezi exotické extra panenské oleje, které se u spotřebitelů těší čím dál větší oblíbenosti, patří arašídové nebo palmové oleje. 

Samotný proces lisování oleje za studena je pomalý a precizní. z plodiny se lisují zejména jádra. Za extra panenské oleje lze označovat pouze ty oleje, které vznikly prvním lisováním plodiny. Každým dalším lisováním pak olej ztrácí na kvalitě a na množství prospěšných látek. Výroba za studena lisovaných olejů se od sebe nepatrně liší podle druhu lisované plodiny. Používají se různé lisy podle tvrdosti jader, ale i trysky na pokrutiny, které se někdy mění i v průběhu samotného lisování. Někteří výrobci extra panenských olejů ještě produkt v závěrečné fázi přecedí přes látkový filtr.

Pokrutiny vznikají jako vedlejší produkt lisování za studena. Výlisky a slupky se pak dají dále využít. Výlisky se lisují na moučku, která tvoří základ bezlepkové stravy. Slupky v peletách jsou výborným biopalivem.

Za studena lisované oleje se liší od těch stolních – rafinovaných – tím, že si uchovávají potřebné živiny. Rafinovaný olej je výsledkem velkovýroby, při které se semena nebo jádra dané plodiny lisují i několikrát znovu. Poslední kapky oleje ve zbytcích z vylisovaných plodin, tedy z pokrutin, se pak navíc extrahují chemickými procesy. Tímto způsobem výroby ztrácí olej veškeré výživné látky a aroma. Oproti tomu olej lisovaný za studena neprochází žádnou chemickou ani tepelnou úpravou a zachovává si tak původní chuť i vůni. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky prospěšné pro lidské tělo.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !