Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 20.10. 2017
Dnes má svátek Vendelín
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Podle čeho poznat dobré víno. Aneb vyznejte se v tom, co pijete.

10. 05. 2014 | Škola vaření
Také rádi popíjíte víno, ale ne vždy v obchodě sáhnete po tom pravém? Nezoufejte, naučíme vás, jak se orientovat v široké nabídce bílých, červených i růžových vín. S naším rádcem už nikdy neuděláte chybu a víno si o to více vychutnáte.  

Jakostní, přívlastková, pozdní sběr. To jsou termíny, se kterými se setkáte na každé etiketě. Co ale znamenají a co vám o daném víně prozradí? Připravili jsme pro vás minislovníček pojmů, díky kterému už v obchodě nesáhnete vedle. Víno si tak mnohem více vychutnáte a jeho občasné popíjení s přáteli proměníte v noblesní záležitost.

Červené, bílé, nebo růžové?

Už samotná barva vína dokáže napovědět, jak bude víno chutnat a k jakému pokrmu se bude nejlépe hodit. Červená vína, která obsahují více tříslovin díky dlouhé maceraci vylisovaných modrých hroznů, navozují vážnější atmosféru a jsou doporučována hlavně k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému. Růžová vína se také vyrábějí z modrých hroznů. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, a do vína protonepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín. Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť a skvěle doplňují zeleninové saláty a Podle čeho poznat dobré víno. Aneb vyznejte se v tom, co pijete.pokrmy z ryb. Bílá vína se zase pro svou lehkost a kyselinku skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům. A jak se taková bílá vína rodí? Většina z vás by nejspíš dala ruku do ohně za tvrzení, že bílá vína vznikají také z bílých hroznů, a rozhodně by se nemýlila. Ovšem malá zrada tady přece jen je. Bílá vína se totiž vyrábějí také z hroznů modrých. Přitažlivou záležitostí a chameleonem mezi víny je klaret. Ačkoli se lisuje z modrých hroznů, výsledkem je víno bílé. To proto, že hrozny se po sběru namelou stejným způsobem jako u červeného vína, ovšem nenechávají se macerovat. Barvivo se tím pádem uvolní jen částečně, takže mošt zůstane bílý, ale absorbuje vyšší podíl tříslovin, takže výsledné víno má jedinečnou chuť.

Sladké vs. suché

O sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, tedy cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Jeho podíl pak rozděluje vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Termíny jsou pro nás, konzumenty, důležité pro prvotní a základní rozlišení chuti vína. Nejnižší poměr zbytkového (nezkvašeného) cukru oproti kyselinkám mají vína suchá. U nich je tedy třeba očekávat, že více vynikne jejich charakter, neboť na 1 litr vína připadají maximálně 4 gramy cukru. Například u Ryzlinku rýnského tak může krásně vyniknout jeho pevná kyselinka. U polosladkých a sladkých vín se kyselosti bát rozhodně nemusíte, jelikož množství cukru dosahuje až 45 gramů (polosladká vína) na 1 litr, vína sladká obsah 45 g cukru na 1 litr dokonce překračují.

Je pozdní sběr skutečně vždy sladké víno?

Nikoli! Záleží totiž na přírodní cukernatosti moštu, prvotního produktu z lisovaných hroznů určeného ke kvašení. Čím jsou plody zralejší a šťáva v nich koncentrovanější, tím je hodnota cukernatosti vyšší. Jednotkou pro měření je stupeň normovaného moštoměru (zkratka NM) a určuje množství cukru v kilogramech na 100 litrů moštu, ze kterého se pak víno vyrábí.  Z porovnání tedy vyplývá, že mezi nejsladší vína patří výběr z cibéb a ledová a slámová vína. Nejnižší hodnoty této veličiny u přívlastkových vín pak v sobě nesou vína označená jako kabinetní.

Vzestupně, porovnáme-li právě přírodní cukernatost, rozdělujeme vína tedy takto: kabinet,pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, slámová či ledová vína.Nejvyšší poměr cukernatosti pak zastupuje zmíněný výběr z cibéb.To už je víno, jehož hrozny zrály opravdu dlouho a které se zpracovaly až poté, co byly napadeny ušlechtilou plísní botrytiscinerea a podobaly se rozinkám.

Podle čeho poznat dobré víno. Aneb vyznejte se v tom, co pijete.Jak poznat kvalitní víno na první pohled?

Při výběru dobrého vína rozhoduje pochopitelně jeho jakost. Čím je víno kvalitnější, tím je odrůdově „čistší“ a na láhvi o něm najdete mnohem více informací. Zjednodušeně platí, že čím obecnější je popisek na etiketě, tím nižší kvalitu vína můžete očekávat. Naopak jsou-li informace takřka vyčerpávající, vězte, že vínu, které držíte v ruce, byla věnována adekvátní pozornost.

Vína vonící domovinou – zemská vína

Podmínkou pro uznání českého či moravského zemského vína je regionální původ vína, čili Čechy nebo Morava, a lze je míchat z více druhů. Zde už etiketa může obsahovat informace o cukernatosti i o odrůdách, ovšem každá z nich musí být ve víně zastoupena alespoň z 15%.

Vyšší vinařská

Chceme-li pít kvalitnější víno, měli bychom tedy na lahvích hledat titul alespoň jakostní odrůdové víno, které musí obsahovat minimálně 85% vína vyrobeného z odrůdy uvedené na etiketě. To platí i pro cuvée, které je vyrobené maximálně ze tří tuzemských odrůd uznaných pro výrobu jakostního vína, z nichž jedna je zastoupena alespoň z 85%, z jedné vinařské oblasti. Jakostní známkové víno je podobné, liší se jen tím, že může být vyrobeno z početnější směsi hroznů sklizených na jedné vinici. Mělo by si ale udržovat svou stálou kvalitu, chuť a složení napříč jednotlivými ročníky.  

Podmět, přísudek, přívlastek

Víno přívlastkové, hodnocené už jako velmi kvalitní, zaručuje, že nebyla nikterak uměle navýšena cukernatost abylo vyrobeno výhradně z odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize, a to z 85 %. Řadíme sem např. vína kabinetní, výběr z hroznů a pozdní sběr, atd..

Barrique – víno zrající v dubovém sudu

Chcete-li svým hostům nabídnout skutečnou specialitu, vyzkoušejte víno barrique. Takové víno zrálo v novém 225litrovém dubovém sudu minimálně po dobu tří měsíců a absorbovalo do sebe to nejlepší z použitého dřeva. Výjimkou nejsou tóny vanilky, oříšků a dalších chutí a vůní – vše záleží na původu dubového dřeva. Vyznačuje se zjemněnou zakulacenou chutí a intenzivnější barvou, takže potěší nejen chuťové pohárky, ale i váš zrak.

S výběrem vína, jak zde vidíte, tedy může pomocipovědomí o pojmech spojených s klasifikací jednotlivých druhů. Doufejme, že díky těmto tipům lépe porozumíte charakteru vín a mnohem lépe je dovedete skloubit s chystanou příležitostí. Přejeme vám šťastnou ruku při jejich výběru a úspěch u prostřeného stolu!


 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky