Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pomazánky pro jarní stůl

25. 03. 2013 | Škola vaření
Jaro je nejen v České kotlině pocitově spojeno s koncem půstu a přicházejícím obdobím hojnosti. To začíná již Velikonocemi, kdy se na stole kromě vajíček či tradičního beránka objevují chlebíčky a jednohubky s rozličnými pomazánkami, bramborovým salátem apod.

Pomazánky jsou u Čechů vůbec velmi oblíbené a mnoho rodin si v ženském pokolení předává „tajné“ recepty na tu „svoji“.  V době Velikonoc patří mezi ty nejčastější česneková, rybí a – jak jinak – vajíčková. A kromě oné základní přísady, která dává pomazánce jméno a chuť, v nich nejčastěji najdeme sýr (ať už tavený nebo tvrdý), kvalitní majonézu, nebo tatarku, hořčici a margarín.

Kvalitní suroviny jsou každopádně základem každého kulinářského počinu. Ať už vaší velikonoční kuchyní zavoní bramborový salát, některá z pestré palety pomazánek, paštik nebo salátů (např. o Velikonocích oblíbený vajíčkový), tak vždy bude vaším věrným a nepostradatelným pomocníkem majonéza. Právě ta dodá pokrmu skvělou chuť a krémovou konzistenci.

Nešetřit na kvalitních surovinách vám doporučujeme i u následujících receptů, kterými můžete obohatit svou jarní kuchyni.  Pomazánky či jemné paštiky nemusíte používat pouze na chlebíčky, takže např. lilkovou pomazánku můžete vyzkoušet se slanými keksy nebo opečeným pita chlebem.  A abychom nezůstali jen u zeleniny, jako druhý recept nabízíme jemnou paštiku z kuřecích jater. 

Lilková pomazánkaRECEPTY:

Lilková pomazánka – 4 porce

2 lilky
1 malá cibulka
2 stroužky česneku
2 lžíce majonézy
1 červená paprika
sůl                         
pepř
hrst jemně nasekané petrželové natě

Postup:
Lilek rozkrojíme napůl, dáme do rozehřáté trouby a při 180°C pečeme cca 20 minut (do měkka). Poté necháme vychladit, dužinu vydlabeme lžicí a smícháme s na kostičky nakrájenou paprikou, najemno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, majonézou a petrželovou natí. Dochutíme solí a pepřem. Můžeme jemně okyselit citronovou šťávou.
Můžeme servírovat se slanými keksy, opečeným pita chlebem.

Jemná paštika z kuřecích jaterJemná paštika z kuřecích jater – 6 porcí

500 g kuřecích jater
2 lžíce margarínu nebo másla
6 lžic majonézy
Majoránka
1 větší cibule
2 stroužky česneku
Sůl dle chuti
Pepř

Postup:
Na rozehřátém tekutém necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájená játra a orestujeme je, až se důkladně propečou. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a krátce zarestujeme. Osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou. Teplou směs vložíme do kůtru nebo mixeru a začneme mixovat. Majonézu přidáváme postupně a mixujeme tak dlouho, až je paštika jemná. Necháme vychladit a podáváme.

Velikonoční vejce s lososovou pomazánkouVelikonoční vejce s lososovou pomazánkou

6 natvrdo uvařených vajec
2 lžíce majonézy
4 plátky uzeného lososa nebo šunky
1 lžíce nasekaných kaparů
1 jarní cibulka (bílá část)
Špetka soli a pepře
Kopr na ozdobu

Postup:
Ponorným mixerem nebo v kůtru rozmixujeme lososa na kaši. Můžeme ho i velejemně nasekat nožem. Přidáme majonézu, najemno nasekanou cibulku a kapary. Oloupaná vejce rozpůlíme. Pomocí lžičky nandáme lososovou pěnu na půlky vajec. Ozdobíme kouskem lososa a snítkou kopru.

Zdroj, foto: Hellmann´s

Další fotografie ke článku Pomazánky pro jarní stůl:

Pomazánky pro jarní stůl
Pomazánky pro jarní stůl
Pomazánky pro jarní stůl
Pomazánky pro jarní stůl
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ja raději vyzkouším všechny dost mě to inspirovalo
Obrázek uživatelky
profil
ta lososová musí být vynikající, tu vyzkouším Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles