Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 21.08. 2017
Dnes má svátek Johana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Popenec strávníky zaujme svou lehce kořenitou chutí

30. 07. 2010 | Škola vaření

Popenec břečťanolistý zná ze zahrádky či z blízkého okolí snad každý. Někdo si ho vybaví spíše pod lidovým názvem „kukačky,“ a ostatní si nejspíš vzpomenou na tmavě zelenou půdokryvnou rostlinu s drobnými hluchavkám podobnými kvítky. V některých krajích ho hospodyňky dokonce pěstují za okny mezi muškáty či dokonce jako pokojovou rostlinu. Ale v kuchyni si ho zatím troufne použít málokdo a to je opravdu veliká škoda…


Popenec nejčastěji najdeme na okrajích lesů, podél cest a na nižších stráních. Vyskytuje se hojně od nížin až přes hory. Kromě Evropy se s ním setkáme také v severní Asii. Jeho využití při přípravě teplé i studené kuchyně se datuje už od středověku. V témže období byl považován za rostlinu zázračnou, chránící před onemocněním morem a uhranutím.


PopenecNaši předkové byli určitě velice moudří, když si popenec oblíbili při přípravě pokrmů. Obsahuje totiž vitamín A a C, třísloviny, cholin a saponiny. Nať se používá nejčastěji čerstvá, ale můžeme ji i s úspěchem sušit.


K sušení sbíráme rostlinu nejlépe v dubnu a květnu, čerstvou můžeme trhat kdykoli během vegetační sezóny. Lístky popence mají příjemnou vůni připomínající mátu a lehce kořenitou chuť. Používá se při přípravě celé řady pokrmů. V mletém masu, karbanátcích nebo sekané s ní lehce můžeme nahradit majoránku či oregano.


PopenecPažitku zastoupí při přípravě omelet a míchaných vajíček. Zeleninovým polévkám dodá výjimečnou chuť a potřebné vitamíny a v tvarohových dipech a pomazánkách vám bude připadat opravdu neodolatelná. Nevíte, jak dodat originální chuť vařeným  bramborům? Uvařte je ve vodě spolu se lžící posekaného popence.


Popenec břečťanolistý je lehce stravitelný, takže ho s klidem mohou jíst i osoby trpící žaludečními problémy. Lze ho doporučit i malým dětem, ale těm ho před podáváním krátce spaříme vroucí vodou.


Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už tomu plevelu nebudu nadávat, že rostě,když je užitečný a jedlýSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tohle je správný obrázek,to je popenecSmajlík,mám ho bohužel dost rozšířený na zahrádce.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles