Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Popenec strávníky zaujme svou lehce kořenitou chutí

30. 07. 2010 | Škola vaření

Popenec břečťanolistý zná ze zahrádky či z blízkého okolí snad každý. Někdo si ho vybaví spíše pod lidovým názvem „kukačky,“ a ostatní si nejspíš vzpomenou na tmavě zelenou půdokryvnou rostlinu s drobnými hluchavkám podobnými kvítky. V některých krajích ho hospodyňky dokonce pěstují za okny mezi muškáty či dokonce jako pokojovou rostlinu. Ale v kuchyni si ho zatím troufne použít málokdo a to je opravdu veliká škoda…


Popenec nejčastěji najdeme na okrajích lesů, podél cest a na nižších stráních. Vyskytuje se hojně od nížin až přes hory. Kromě Evropy se s ním setkáme také v severní Asii. Jeho využití při přípravě teplé i studené kuchyně se datuje už od středověku. V témže období byl považován za rostlinu zázračnou, chránící před onemocněním morem a uhranutím.


PopenecNaši předkové byli určitě velice moudří, když si popenec oblíbili při přípravě pokrmů. Obsahuje totiž vitamín A a C, třísloviny, cholin a saponiny. Nať se používá nejčastěji čerstvá, ale můžeme ji i s úspěchem sušit.


K sušení sbíráme rostlinu nejlépe v dubnu a květnu, čerstvou můžeme trhat kdykoli během vegetační sezóny. Lístky popence mají příjemnou vůni připomínající mátu a lehce kořenitou chuť. Používá se při přípravě celé řady pokrmů. V mletém masu, karbanátcích nebo sekané s ní lehce můžeme nahradit majoránku či oregano.


PopenecPažitku zastoupí při přípravě omelet a míchaných vajíček. Zeleninovým polévkám dodá výjimečnou chuť a potřebné vitamíny a v tvarohových dipech a pomazánkách vám bude připadat opravdu neodolatelná. Nevíte, jak dodat originální chuť vařeným  bramborům? Uvařte je ve vodě spolu se lžící posekaného popence.


Popenec břečťanolistý je lehce stravitelný, takže ho s klidem mohou jíst i osoby trpící žaludečními problémy. Lze ho doporučit i malým dětem, ale těm ho před podáváním krátce spaříme vroucí vodou.


Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už tomu plevelu nebudu nadávat, že rostě,když je užitečný a jedlýSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tohle je správný obrázek,to je popenecSmajlík,mám ho bohužel dost rozšířený na zahrádce.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles