Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Nejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDYNejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDY Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 17.12. 2017
Dnes má svátek Daniel
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Popenec strávníky zaujme svou lehce kořenitou chutí

30. 07. 2010 | Škola vaření

Popenec břečťanolistý zná ze zahrádky či z blízkého okolí snad každý. Někdo si ho vybaví spíše pod lidovým názvem „kukačky,“ a ostatní si nejspíš vzpomenou na tmavě zelenou půdokryvnou rostlinu s drobnými hluchavkám podobnými kvítky. V některých krajích ho hospodyňky dokonce pěstují za okny mezi muškáty či dokonce jako pokojovou rostlinu. Ale v kuchyni si ho zatím troufne použít málokdo a to je opravdu veliká škoda…


Popenec nejčastěji najdeme na okrajích lesů, podél cest a na nižších stráních. Vyskytuje se hojně od nížin až přes hory. Kromě Evropy se s ním setkáme také v severní Asii. Jeho využití při přípravě teplé i studené kuchyně se datuje už od středověku. V témže období byl považován za rostlinu zázračnou, chránící před onemocněním morem a uhranutím.


PopenecNaši předkové byli určitě velice moudří, když si popenec oblíbili při přípravě pokrmů. Obsahuje totiž vitamín A a C, třísloviny, cholin a saponiny. Nať se používá nejčastěji čerstvá, ale můžeme ji i s úspěchem sušit.


K sušení sbíráme rostlinu nejlépe v dubnu a květnu, čerstvou můžeme trhat kdykoli během vegetační sezóny. Lístky popence mají příjemnou vůni připomínající mátu a lehce kořenitou chuť. Používá se při přípravě celé řady pokrmů. V mletém masu, karbanátcích nebo sekané s ní lehce můžeme nahradit majoránku či oregano.


PopenecPažitku zastoupí při přípravě omelet a míchaných vajíček. Zeleninovým polévkám dodá výjimečnou chuť a potřebné vitamíny a v tvarohových dipech a pomazánkách vám bude připadat opravdu neodolatelná. Nevíte, jak dodat originální chuť vařeným  bramborům? Uvařte je ve vodě spolu se lžící posekaného popence.


Popenec břečťanolistý je lehce stravitelný, takže ho s klidem mohou jíst i osoby trpící žaludečními problémy. Lze ho doporučit i malým dětem, ale těm ho před podáváním krátce spaříme vroucí vodou.


Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už tomu plevelu nebudu nadávat, že rostě,když je užitečný a jedlýSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tohle je správný obrázek,to je popenecSmajlík,mám ho bohužel dost rozšířený na zahrádce.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles