Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravá je jen jedna! – Mýty o tequile

2. 01. 2019 | Škola vaření

„Ty nevíš, co je to bodyshot? Jsem myslel, že jsi zvídavější.“ Tuhle větu z notoricky známého českého filmu zná každý fajnšmekr. Nejen filmový, ale také ten, co si kdy tímto způsobem své oblíbené pití vychutnal. Tequila, citron a sůl podávané na lidském těle se stalo notoricky známým stejně jako další způsoby její konzumace. S tequilou jsou spojená slova jako pomeranč, zlatá a stříbrná a naložený červ. Ale opravdu znáte, jaká je a jak se pije pravá tequila? Zbavte se mýtů a nenechte se ošálit! Pravá tequila je jen jedna a pokud víte, jak ji pít, hlava vás z ní rozhodně bolet nebude!

 

Mýtus č. 1: Tequila je z kaktusu

Kaktus a tequila možná pochází ze stejné krajiny, ale rozhodně se neschází v jedné lahvi. Základem chuti a pravosti tequily je sukulent – modrá agáve (Agave Tequilana Weber Azul), rostoucí pouze na vyhrazeném území pěti států Mexika. Samotná tequila je pak vyráběna z jejích osm až dvanáct let zrajících plodů. Díky tomu, že vypadají jako obrovský ananas, se jim říká piňas. Piňas se čtvrtí, vaří a drtí a po vykvašení na závěr pálí. Z jednoho plodu vážícího až 80 kg vznikne 10 lahví pravé tequily.

 

Mýtus č. 2: Zlatá je lepší než stříbrná

Pokud si na tequile chcete opravdu pochutnat a nebudit se druhý den s bolehlavem, zlatou tequilu pusťte z hlavy. Nápoj, který je běžně označován jako zlatá tequila nepatří k tomu nejkvalitnějšímu, co si máte možnost z nabídky tequil dopřát. Zlatá tequila má základ v nekvalitní blanco tequile (bílá neboli stříbrná), která aby ztratila nežádoucí pachy a chutě je dochucena karamelem, díky němuž má také právě onu lákavou „zlatou“ barvu. 

 

Mýtus č. 3: Stříbrná je horší než zlatá

Znalec ví, že slovní označení nemá s kvalitou nic společného. Barva pravé tequily záleží pouze na době zrání. Blanco (tedy stříbrná) tequila má svoji barvu proto, že po vypálení nezraje dlouho, téměř vůbec. Proto je v její chuti nejpatrnější aroma mízy agáve a zachovala si i ostřejší chuť. Tequila blanco je oblíbená u vyznavačů tradičních chutí. Vyzkoušejte pravou blanco tequilu v podobě čisté Ej Jimador Blanco nebo v některé z oblíbených koktejlových variant.

 

Mýtus č. 4: Tequila existuje ve dvou variantách – zlatá a stříbrná

Označení jako zlatá a stříbrná pro spektrum tequil dostupných na trhu nestačí a pouze zjednodušuje rozlišení jejich druhů. Ovšem vedle tequily blanco, která se vyznačuje nejkratší dobou zrání, existují tequily, které zrají delší dobu a mají díky tomu také své specifické vlastnosti. Označují se jako reposado (uleželá) se svojí typickou nazlátlou barvou a se střední dobou zrání a aňejo (zralá) typická svojí tmavší barvou a plnou vyzrálou chutí, jako je např. výtečná Herradura Aňejo.

 

Mýtus č. 5: Tequila se pije se solí na ruce a plátkem citronu

Na tento zvyk, označovaný v našich podmínkách za „tradiční pití tequily“, byste v Mexiku nenarazili. Mexičané občas sůl s pitím tequily spojují, ale dávají ji přímo do nápojů. Zajímavostí je, že ani tolik nesolí pokrmy, jako naopak celkově nápoje, aby doplnili minerály, které vypotí v nadměrném horku. Častěji však tequilu dochucují ovocnými šťávami, z nichž nejoblíbenější je grepová. Tato typicky mexická kombinace jistě zachutná i vám, vyzkoušejte osvěžující drink Paloma.

 

Tip pro vás:

 

Paloma

Do sklenice s ledem nalijte 4 cl El Jimador Blanco,

dolijte grapefruitovým Kinley Tonicem a zakapejte

čerstvou limetovou šťávou.

 

 

Mýtus č. 6: „Zlatá tequila“ se pije se skořicí a pomerančem

Tento zvyk se objevil v Americe v době, kdy se sem dovážely nekvalitní tequily. Skořice a pomeranč měly přebít čpavou chuť špatného destilátu. Z Mexika však nepochází a k tradičním mexickým zvykům pití tequily nepatří. Navíc jedná se o kvalitativně nejhorší tequilu na trhu, jejíž barva je docílena přidáním karamelu. Vychutnejte si raději reposado nebo aňejo, po kvalitní a vyzrálé tequile vám druhý den nebude špatně.

 

Pravá tequila tedy je…?

Pravá tequila je jen jedna. Podstatná je opět modrá agáve. Za pravou tequilu může být označen pouze destilát, který obsahuje ideálně 100 % nebo minimálně 51 % cukru z agáve. Ze zákona nemůže tak žádný jiný nápoj s jiným obsahem cukru z jiných rostlin nést název tequila. Falešné je také tvrzení, že pravá tequila má na dně lahve červa, není tomu tak. Červ je součástí mezcalu, nápoje jiného druhu a charakteru.

 

Už víte, co máte chtít po svém barmanovi? Vyzkoušejte chutě tequil El Jimador nebo Herradura a zažijte pravou tequilu na vlastní chuťové buňky. Vezměte známé na příjemné posezení a překvapte je novými znalostmi o vašem oblíbeném drinku. A nezapomínejte. Pravá je jen jedna!

 

Tip pro vás: Jak rychle zjistit, že je tequila kvalitní?

Nalijte si trochu tequily do dlaní a důkladně promněte. Pokud vám ruce po odpaření alkoholu lepí, vězte, že váš nápoj byl dochucen a dobarven karamelem, rozhodně tedy není zrovna jedna z nejkvalitnějších.

 

 

                                                                                            Gabriela Straková

                                                                                                 ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na aperitív ale vhodné
Obrázek uživatelky
profil
hlavne tá kombinácia so soľou a citronom je zaujimava
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles